Με το βλέμμα στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό UPD


Το Κυπριακό ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που ξεκινά σε μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, αλλά και υπό το πρίσμα της επανεκκίνησης των διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μην παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Επιπλέον, συνομίλησαν για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του Κυπριακού επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ήρθε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και είχε επαφή με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκo Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Είναι πάντοτε στενή η επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο καλωσόρισε εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά του, όπως είπε, που για άλλη μια φορά έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν.
Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης εργασίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι δυο τους έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάζουν και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής και πρόσθεσε:
«Όλο αυτό το διάστημα είχαμε τη δυνατότητα από πολύ κοντά να σχεδιάζουμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτή η σταθερή μας στάση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής».
«Γνωρίζω βεβαίως», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όπου πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».
«Και είμαι βέβαιος, θέλω να σας διαβεβαιώσω», πρόσθεσε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελλαδίτες, όπως λέτε εσείς, έχουν πάντοτε εμπιστοσύνη και στην κυπριακή κυβέρνηση και στον κυπριακό λαό για τις επιλογές του».
Ο κ. Αναστασιάδης με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό και ανέφερε ότι «πραγματικά η στενότατη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα τούτα τα χρόνια έχει συμβάλει θετικά στο να δημιουργήσουμε ευρύτερες περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες, να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον».
«Και βεβαίως», πρόσθεσε, «μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε στο εξωτερικό, αλλά οι εκάστοτε συναντήσεις στην Αθήνα ή στην Κύπρο έχουν μια άλλη διάσταση και χαίρομαι γιατί σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, ενόψει και τη Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δούμε όλο το φάσμα -ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σειρά από επαφές, με τον κ. Τσαβούσογλου και την κ. Λουτ-, να αλληλοενημερωθούμε για τααφορούν το Κυπριακό».
«Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο γενικός γραμματέας κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις», σημείωσε επίσης.
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η στενότατη συνεργασία που έχουμε είναι και το θεμέλιο στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε είτε το Κυπριακό είτε άλλα προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν».
Σε συμμετοχή στο επικείμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκρίνοντας το «ναι», κάλεσε σήμερα απ' τα Σκόπια ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, καταγγέλλοντας ρωσική α

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!