Αντιδράσεις για την κράτηση δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» UPD


Με βολές κατά της κυβέρνησης και του Πάνου Καμμένου, υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την κράτηση δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», έπειτα από σχετική μήνυση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ενώ ζήτησε να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο.
Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας το θέμα της αυτοφώρης διαδικασίας για τα αδικήματα περί Τύπου, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση «με πρόσφατη τροποποίηση του "τυποκτόνου νόμου" έχει δώσει δείγμα γραφής προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων». Όπως τόνισαν, η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες και υπογράμμισαν ότι η συζήτηση για το νέο Ποινικό Κώδικα και για το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «θα ανοίξει σύντομα» και το ζήτημα αυτό «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ «καμία αρμοδιότητα» στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή βλέπω την ευαισθησία ΝΔ-ΒΑΞΕΒΑΝΗ για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιό του στο γραφείο μου στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια ΕΕ
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 22 Σεπτεμβρίου 2018
Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Θανάσης Μαυρίδης, Παναγιώτης Λάμψιας και Κατερίνα Γαλανού βρίσκονται στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και την Κυριακή θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν.
Το παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Νέα Δημοκρατία, με σχετική της ανακοίνωση, αναφερόμενη στο εν λόγω θέμα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ακόμα μια επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού».
Όπως σημείωσε, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου «επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».
Συνεχίζοντας στον ίδιο ύψος, η ανακοίνωση της Ν.Δ. αναφέρει επίσης ότι ο Π. Καμμένος «θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».
Τους τρεις δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Α.Τ. Εξαρχείων επισκέφτηκε ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκε για το τι έχει συμβεί.
Για απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, η οποία «πρέπει να σταματήσει», έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής.
Όπως τόνισε σε σχετική του δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, «η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται», καθώς και ότι ο κ. Καμμένος για ακόμα μία φορά «απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αυτή τη φορά».
«Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους. Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας», τόνισε επίσης ο κ. Χρηστίδης.
Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα, που κάνει λόγο για ακόμα ένα δείγμα «ολοκληρωτικής αντίληψης»,
«H εικόνα των δημοσιογράφων του "Φιλελεύθερου" στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα» ανέφερε ο Δημ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον Τύπο να καταργηθεί».
Υπενθυμίζεται ότι αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία του «Φιλελεύθερου» και της ιστοσελίδας «liberal» μετά τη μήνυση του κ. Καμμένου. Σύμφωνα με το liberal.gr, η μήνυση αφορά «τον εκδότη Θανάση Μαυρίδη, τον διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια, τον διευθυντή Σύνταξης Βασίλη Γεώργα, τον διευθυντή έκδοσης Γιώργο Μπαλγκά, την αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού και των δημοσιογράφων Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέττα Μουτούση».
Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί αποχώρησαν χωρίς να προχωρήσουν σε συλλήψεις αφού στα γραφεία δεν ήταν κανείς από τους προαναφερθέντες.
Ωστόσο το Σάββατο, οι Θανάσης Μαυρίδης, Παναγιώτης Λάμψιας και Κατερίνα Γαλανού εμφανίστηκαν αυτοβούλως -σύμφωνα με το Liberal- στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) και αναμένεται να μείνουν ως κρατούμενοι στο Α.Τ. Εξαρχείων, τουλάχιστον ώς αύριο, Κυριακή.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!