Ο «Ξενοφώντας» φεύγει, ο «Ζορμπάς» έρχεται UPD


Πρωτόγνωρο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί με τον μεσογειακό κυκλώνα «Ζορμπάς», που αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία και να επηρεάσει την Πελοπόννησο, τα Κύθηρα, και μεγάλο κύμα της Κρήτης.
Σύμφωνα με το meteo.gr, στη συνέχεια θα πλήξει με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν την Πέμπτη από τον «Ξενοφώντα», που κύρια χαρακτηριστικά έχει τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους που έφτασαν τα 10 μποφόρ.
Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 580 κλήσεις στην Αττική για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, αλλά μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκε τραυματισμός πολίτη.
Όμως, στην Κεφαλονιά δύο πυροσβέστες υπέστησαν ελαφρά κατάγματα, όταν ανετράπη πυροσβεστικό όχημα στο Αργοστόλι, και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού.
Στα Ιωάννινα από θυελλώδεις ανέμους κατέρρευσε η κορυφή του μιναρέ στο Ασλάν Τζαμί, το οποίο βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων και στο οποίο στεγάζεται το δημοτικό μουσείο της πόλης.
Αποκόλληση πινακίδας στην Καλαμάτα κατέληξε στο απέναντι μπαλκόνι χωρίς να τραυματιστεί κανείς, ενώ από πτώσεις κλαδιών στους αγωγούς της ΔΕΗ στο κέντρο της πόλης και χωριά της Μεσσηνίας έγιναν διακοπές ρεύματος.
Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν επίσης στα Βόρεια Προάστια του λεκανοπέδιου της Αττικής και περιοχές, όπως τα Βριλήσσια, ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, η Δροσιά, αλλά και στον Πειραιά, την Ύδρα και τα Κύθηρα.
Νωρίτερα σημειώθηκε βλάβη και στην Παλλήνη που επηρέασε τμήματα περιοχών των βορείων προαστίων, η οποία όμως σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκατασταθεί.
Χωρίς ρεύμα είναι πολλές περιοχές στον βόρειο οδικό άξονα στο νομό Χανίων από απροσδιόριστη, μέχρι στιγμής, βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ. Στο σκοτάδι είναι περιοχές από το Σταλό μέχρι και πέρα Πλατανιά καθώς και περιοχές του κάμπου των Χανίων, στη Σούδα αλλά και στο κέντρο, όπως η Χαλέπα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές του βόρειου τμήματος των Χανίων, όπου και λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η κατάσταση επιτείνεται από τη βροχή που από νωρίς το μεσημέρι πλήττει το σύνολο σχεδόν του νομού.
Δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας παραμένουν τα πλοία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου Ραφήνα και Λαύριο ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.
Κανονικά γίνονται όμως πλέον τα δρομολόγια από Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα η αύριο να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι τροποποιήσεις.
Καθυστερήσεις σημειώνονται στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου σε όλο το δίκτυο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα καθυστερήσεις.
Αύριο θα παραμείνουν κλειστά όλα τα δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Ρένας Δούρου. Ούτε οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν αύριο σε Αθήνα και Πειραιά.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε «λόγω των ιδιαίτερα έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών».
Επίσης, θα κλείσουν όλα τα σχολεία και στην Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των δυσκολιών που αναμένεται να προκαλέσουν στη λειτουργία τους.
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν τις επόμενες ημέρες πολλές περιοχές της χώρας, εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο, αλλά στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η ένταση τους (9-10 μποφόρ).
Από το απόγευμα οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Αύριο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.
Το Σάββατο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι, θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.
Την Κυριακή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας, έντασης 9-10 μποφόρ, θα πνέουν στα νότια πελάγη.
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρής Κολυδάς, κατά τη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρεάσει έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και διευκρίνισε:
«Βρίσκεται βέβαια μακριά από την χώρα μας και γι αυτό θα σας δώσουμε την προοπτική του καιρού μόνο για το επόμενο 48ωρο, γιατί αυτού του τύπου τα βαρομετρικά χαμηλά δεν έχουν μεγάλη προγνωσιμότητα, δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις σαφώς την πορεία τους, την κίνηση τους αλλά και την ένταση των φαινομένων».
Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση του κ. Κολυδά, το βαρομετρικό αυτό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση θα έχουμε αύριο ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική. Κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.
«Δεν θα έλεγα ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης οι βροχοπτώσεις και παράλληλα κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο», επεσήμανε ο κ. Κολυδάς και συνέχισε:
«Μέσα στο Σάββατο όμως σιγά σιγά και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς την χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, θα έλεγα την νότιο και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη, (περισσότερο την δυτική και κεντρική Κρήτη) και κατά την διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.
«Το βαρομετρικό χαμηλό, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει και να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο».
Για τους ανέμους ο κ. Κολυδάς τόνισε ότι, ενώ θα εξασθενήσουν στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο αύριο, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ ανατολικοί - βορειοανατολικοί στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο. Το Σάββατο, με την έλευση αυτού του χαμηλού θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση, δηλαδή 9-10 μποφόρ σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση περισσότερο μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.
Ο διευθυντής του ΕΜΚ, επεσήμανε ότι, «όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες» και κατέληξε:
«Η μετεωρολογική υπηρεσία παρακολουθεί όλες τις εκδοχές και θα θέλαμε να την εμπιστευθείτε».
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του κυκλώνα που αναμένεται τις επόμενες ώρες, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι φορείς «πρώτης απόκρισης» που είναι η ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φορείς των ΟΤΑ, ο ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και η ΕΜΥ.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες καλούνται να:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!