100 Χρόνια σύστασης της Κοινότητας Νεοχωρούδας Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύσταση της Κοινότητας Νεοχωρούδας. Η προσέλευση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και εκπροσώπων της εκκλησίας, της περιφέρειας, πολιτικών κομμάτων καθώς και των κατοίκων του χωριού ήταν μεγάλη.
Οι ομιλιες ενδιαφέρουσες και τα εκθέματα (παλιά βιβλία, αρχεία, πολλές φωτογραφίες ) απέσπασαν την προσοχή και τα ενθουσιώδη σχόλια των παρευρισκομένων.

Το    Κουρού Γενι Κιοϊ   -  Kuru Yeni Koy           (η σημερινή Νεοχωρούδα) ανήκε στην επικράτεια του Γαζή Εβρενός Μπέη ο οποίος ήταν στην περιοχή από το 1372. Οι γαζήδες  του αυτήν την εποχή λεηλατούν  και καταστρέφουν. 
Οι πρώτες  γραπτές μαρτυρίες- καταγραφές  είναι  σε δυο τεφτέρια (tahrir) και αφορούν  την  ύπαρξη  του χωριού μας ως Kuru Yeni Koy. Τις έχουμε από την χρονολογία 1488-1489 , χρονιά που οι ραγιάδες των βακουφίων του Γαζή Εβρενός πλήρωναν κεφαλικό φόρο

Η Νεοχωρούδα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα  είχε δραστηριοποιηθεί και ήταν το επίκεντρο όλης της  γύρω  υπαίθρου.
Το 1917 ψηφίστηκε ο νόμος 1051 «περί συστάσεως   και διοικήσεως δήμων και κοινοτήτων εν ταις Νέαις χώρες». Στις 28 Ιουνίου 1918 με το βασιλικό διάταγμα «περί αναγνωρίσεως κοινοτήτων εν τη Γενική Διοικήσει Θεσσαλονίκης» συστήθηκε η κοινότητα της Νεοχωρούδας με έδρα την Νεοχωρούδα και συνοικισμούς τα Τρία Χάνια, το Νταούτ-Μπαλί ,το Ντούντουλαρ, το Αραπλί και το Χαρμάνκιοϊ.








Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!