Έρπης ζωστήρας, η βασανιστική νόσος των άνω των 60


Ένας στους τέσσερις θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία.
Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, κάποια στιγμή, νωρίτερα, στη ζωή τους.
Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι καθόλου αθώος, καθώς εκτός από τον πόνο που ο ίδιος προκαλεί, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές από μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο μέχρι και εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
Τα παραπάνω επισήμαναν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες χθες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα.
Σήμερα υπάρχει στη χώρα μας προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς – ζωστήρα, το οποίο συνιστάται ως μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών -εκτός από τα άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή- ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα, και είναι ασφαλές.
Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα περιορίζει τα περιστατικά αυτής της επίπονης νόσου των ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένης της συχνότερης επιπλοκής της, της μεθερπητικής νευραλγίας, μιας χρόνιας κατάστασης, η οποία ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, ενώ μερικοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό», επισήμανε η λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου.
Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, πρόσθεσε, ο πόνος της μεθερπητικής νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εξάντληση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες και κοινωνική απομόνωση.
«Χιλιάδες ασθενείς ετησίως που υποφέρουν από οξέα και χρόνια επώδυνα σύνδρομα, όπως ο οξύς έρπητας και η μεθερπητική νευραλγία, αντιμετωπίζονται στις Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που ανήκουν στα Αναισθησιολογικά Τμήματα και τα οποία στελεχώνονται και λειτουργούν, κυρίως, από αναισθησιολόγους, σε εθελοντική βάση», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, Μανώλης Αναστασίου και στάθηκε στην ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων (ιατρείων), κλινικών ή και κέντρων πόνου σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
Σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 62 Ιατρεία Πόνου, εκ των οποίων τα 25 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 4 στη Θεσσαλονίκη και 33 στην υπόλοιπη χώρα.
Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών και χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!