Δράση του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος «Περπατώ και γνωρίζω», διοργανώνει Εκπαιδευτική Περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του εθνικού πάρκου Υγροτόπων Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών με τίτλο «Διαπερατότητες ανθρωπογενούς και φυσικού στο πολιτιστικό τοπίο των Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών. Η αρχαιολογική μαρτυρία», για την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 και από ώρα 08:00 μέχρι 18:00.
Η περιήγηση με αφετηρία τον παρόχθιο Βυζαντινό Πύργο Αγίου Βασιλείου θα ακολουθήσει την πορεία της αρχαίας Εγνατίας Οδού προς τη Βόλβη και διαμέσου των Mακεδονικών Τεμπών προς τη θάλασσα, με σταθμούς το ιαματικό λουτρό, το παραλίμνιο υγρόφιλο δάσος, τον αρχαιολογικό χώρο της Παζαρούδας, την Αγία Μαρίνα Ρεντίνας,  τη Νυμφόπετρα, το βυζαντινό κάστρο της Ρεντίνας ως την ακτή του Στρυμονικού κόλπου και τον παρακείμενο πύργο των Βρασνών.
Έτσι σε αυτήν την πεζοπορία θα ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των “Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2018” και θα εξοικειωθούμε με την ιδέα του φυσικού τόπου ως πολιτιστικού τοπίου και στόχο την ανάδειξη της σημασίας των μνημείων ως δομικών στοιχείων της υπόστασης του κάθε τόπου. Τα αρχαιολογικά μνημεία των Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης εντάσσονται σε προστατευόμενο περιβαλλοντικό τοπίο και υδατικό οικοσύστημα, που περιλαμβάνει και το παραλίμνιο υγρόφιλο δάσος της Απολλωνίας και αποτελεί Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων. Θα περπατήσουμε αβίαστα στο φυσικό περιβάλλον των μνημείων, θα ανακαλύψουμε μέσα από την προσωπική μας εμπειρία και θα καλλιεργήσουμε τη βιωματική επαφή με το πολιτιστικό τοπίο. Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί με την συνοδεία - συντονισμό της αρχαιολόγου κ. Ντάφου Ευθυμίας, επιδιώκει τη διαχρονική ανάγνωση των μεταβολών του πολιτιστικού τοπίου της περιοχής, με συνεχή συγκριτική αναφορά και αναδρομή στις δραστηριότητες που φιλοξένησε και ο μόνος τρόπος επιτυχίας της είναι η ενεργός συμμετοχή των περιπατητών. Η επίσκεψη αποτελεί μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε αρκετούς κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας, οι οποίοι δυστυχώς, είναι παντελώς άγνωστοι στους συμπολίτες μας.
Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των περιπάτων. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της ασφάλειας του, ιδιαίτερα από διερχόμενα οχήματα. Η συμμετοχή στη δράση συνιστά αποδοχή της παραπάνω ατομικής και αποκλειστικής ευθύνης. Διευκρινίζεται ότι η φύση των αρχαιολογικών χώρων επιβάλει την απόλυτη υπακοή των συμμετεχόντων στις οδηγίες των συνοδών μας.
H διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι μήκους περίπου 180 χλμ, θα πραγματοποιηθεί με μισθωμένο λεωφορείο και περιλαμβάνει μικρά τμήματα πεζοπορικής διαδρομής με συνολικό μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων. Οι συμμετέχοντες επιβάλλεται να φορούν κατάλληλα ενδύματα, υποδήματα και μπαστούνια γιατί θα κινηθούμε και σε χωμάτινες διαδρομές με βλάστηση. Το μεσημέρι θα γευματίσουμε πρόχειρα και με τα εφόδια που θα φέρει ο καθένας μαζί του, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στη Ρεντίνα.
Το ραντεβού για όποιον επιθυμεί (μέλος ή όχι) είναι την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 07:45, μπροστά στο Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου, Η δράση δεν έχει κάποιο άλλο κόστος εκτός του Λεωφορείου, το οποίο εξαρτάται από τον αριθμό των επιβαινόντων και εκτιμάται περίπου στα 6 ευρώ. Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η δήλωση σας μέχρι και την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου και παρακαλείσθε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη διοργάνωσης εξορμήσεων του συλλόγου κ. Μακρή Ευαγγελία στο τηλέφωνο 6979794446.
Καλούμε όλους εκείνους  που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν – γνωρίσουν τον τόπο που ζουν σε όλες τις διαστάσεις του, να έρθουν μαζί μας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία – θέμα:
                                                  e-mailpeposo2011@gmail.com


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!