Αναζητώντας τον «μαγικό αριθμό» 80


Στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ στρέφονται όλα τα βλέμματα καθώς ξεκινά την Δευτέρα η διαδικασία που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ζόραν Ζάεφ έχει τρεις ευκαιρίες να εξασφαλίσει πλειοψηφία αρχής γενομένης από την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, οπότε θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες, μέχρι την πρώτη ψηφοφορία.
Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ επικεντρώνονται στο να «σπάσει» το μέτωπο της αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσει τις δέκα επιπλέον ψήφους που χρειάζεται (80 βουλευτές σε σύνολο 120) για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.
Αν δεν τα καταφέρει, όλα δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου θα πρέπει να στηθούν κάλπες και πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλες οι εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας θα μετατεθούν για πολύ αργότερα, ίσως προς το τέλος Απριλίου.
Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι, ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν τροπολογίες σε δύο άρθρα του Συντάγματος, στο προοίμιο, καθώς και η προσθήκη «Βόρεια» στο συνταγματικό όνομα, με αλλαγή όλων των αναφορών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για να την εξασφαλίσει πρέπει να λάβει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.
«Ήρθε η ώρα!» έγραψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στο Facebook, θέλοντας να παρακινήσει τους βουλευτές (όλων των αποχρώσεων) να αναλάβουν το ιστορικό τους καθήκον.
«Όλοι οι βουλευτές έχουν ιστορικό καθήκον ενώπιον των πολιτών να εξασφαλίσουν την πορεία της χώρας προς τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Αυτός είναι ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., στον οποίο οδηγεί η Συμφωνία των Πρεσπών», έγραψε ο Ζάεφ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!