Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς στην Ινδονησία


Ανείπωτη καταστροφή στην Ινδονησία μετά το χτύπημα του σεισμού 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε, καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει δραματικά. Εικόνες πραγματικής καταστροφής στο Σουλαουέζι, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν πάρα πολλά πτώματα κάτω από τα συντρίμμια.
Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός είναι 832 νεκροί, όμως ο αντιπρόεδρος της χώρας, Γιουσούφ Καλά, προειδοποίησε ότι ενδέχεται τα θύματα να ανέβουν σε χιλιάδες.
At least 400 people were killed, many swept away, crashed onto beaches, major earthquake and Tsunami hit the Indonesian Sulawesi Island, on Friday when waves as high as six meters smashed onshore at dusk.#palu #prayforpalu #IndonesiaEarthQuake #tsunami #PrayForDonggala #Kashmir pic.twitter.com/OAM2q6jWdJ
— Astro News Kashmir (@no_1_us) 30 Σεπτεμβρίου 2018
Το βασικό πρόβλημα είναι πως, παρά το γεγονός ότι αριθμός των νεκρών είναι ήδη στους 832, η καταγραφή των απωλειών στην Ντογκάλα, την περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στην Ντογκάλα υπάρχουν μόλις 11 επιβεβαιωμένοι νεκροί, όμως τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να φτάσουν και να αρχίσουν έρευνες στα συντρίμμια.
Περισσότεροι από 150 μετασεισμοί ακολούθησαν στον μεγέθους 7,4 βαθμών σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησε το Σουλαουέζι την Παρασκευή.
Η πόλη του Παλού έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Μέσα στην πόλη υπάρχουν πτώματα παντού στις ακτές, ενώ οι επιζήσαντες να προσπαθούν να κινηθούν μέσα σε ένα χάος από ατσάλι, ξύλο και συντρίμμια.
«Πολλά πτώματα είναι διασκορπισμένα στην παραλία ή επιπλέουν στη θάλασσα» αναφέρει κάτοικος της περιοχής, ενώ οι σοροί που έχουν ταυτοποιηθεί θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της χώρας ανακοίνωσε ότι σε ομαδικό τάφο στο Παλού θα ταφούν περίπου 300 νεκροί.
Σε Παλού και Ντονγκάλα δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ το πόσιμο νερό και τα καύσιμα εξαντλούνται. Πρόσβαση σε βαριά μηχανήματα και ειδικό εξοπλισμό δεν υπάρχει, συνεπώς οι περισσότερες προσπάθειες διάσωσης γίνονται με τα χέρια.
Σε εκατοντάδες ανέρχεται και ο αριθμός των τραυματιών, με τα νοσοκομεία να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις δυσχέρειες.
Πολλοί κάτοικοι κοιμούνται σε αυτοσχέδια καταφύγια, γιατί φοβούνται πως οι πολύ ισχυροί μετασεισμοί θα καταστρέψουν τα ήδη χτυπημένα σπίτια τους.
Ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Γουιντόντο, επισκέφθηκε την περιοχή την Κυριακή, όπου ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα αναλάβει την πρωτοβουλία στις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης.

Ο Guardian καταγράφει με drone την καταστροφή
Ο Ντουί Χάρις, ο οποίος υπέστη κατάγματα στη μέση και τον ώμο, ξεκουράζεται έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Παλού, όπου οι τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο εξαιτίας των συνεχόμενων μετασεισμών.
Θυμάται τις τραγικές στιγμές: «Δεν είχαμε καν χρόνο να σωθούμε. Βρέθηκα εγκλωβισμένος μέσα στα συντρίμμια ενός τοίχου. Άκουσα τη γυναίκα μου να φωνάζει για βοήθεια και μετά σιωπή. Δεν ξέρω τι συνέβη ούτε στη γυναίκα μου ούτε στο παιδί μου. Ελπίζω να είναι ασφαλείς».
«Το έδαφος σηκώθηκε στον αέρα και έπεσε ξαφνικά. Πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν και θάφτηκαν κάτω από σπίτια που κατέρρευσαν. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να βοηθήσω. Το βράδυ, κάποιοι από αυτούς άνοιξαν τα κινητά τους τηλέφωνα απλά για να στείλουν ένα σήμα ότι είναι ζωντανοί, όμως τα φώτα έσβησαν την επόμενη ημέρα» αναφέρει κλαίγοντας στον Guardian ο Νουρ Ιντά, κάτοικος της Παλού.
The moment a tsunami wave hit a coastal city in Indonesia sweeping away buildingshttps://t.co/RbuTRNhXu8 pic.twitter.com/nwCPNxALPz
— BBC News (World) (@BBCWorld) 28 Σεπτεμβρίου 2018
Έξω από το νοσοκομείο του Παλού, άνθρωποι προσπαθούσαν νωρίτερα να εντοπίσουν συγγενικά τους πρόσωπα, καθώς περισσότερα από 300 πτώματα είχαν μεταφερθεί στην αυλή.
Ανάμεσά τους ο Μπαχαρουντίν, ο οποίος έψαχνε τον γιο του. «Έχω ένα παιδί που αγνοείται. Του μίλησα τελευταία φορά πριν πάει στο σχολείο το πρωί».
Ένα από τα πρώτα θύματα, ο Αντόνιους Γουανουάν Αγκούνγκ, θεωρείται από τους ντόπιους πραγματικός ήρωας, καθώς, τη στιγμή που χτυπούσε ο Εγκέλαδος, εκείνος έμεινε στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου για να βοηθήσει πτήση που αναχωρούσε για το Μπαλί να απογειωθεί με ασφάλεια.
Ο Αγκούνγκ στη συνέχεια πήδηξε από τον πύργο ελέγχου τη στιγμή που εκείνος κατέρρεε, αλλά δεν επέζησε.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική για την άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι. Από την πλευρά της, η υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών απαντά πως «δεν έχουν στοιχεία παρατήρησης στο Παλού, οπότε έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα που είχαμε και να πάρουμε μία απόφαση».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!