Κατρακυλούν οι τραπεζικές μετοχές


Νέο ισχυρό sell off καταγράφει σήμερα ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, απόρροια των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων».
Στις 15:00 ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφωνόταν στις 662,69 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,71%, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 62,45 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 653,14 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες έως και 4,11%.
Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-27,32% στα 1,1920 ευρώ), της Eurobank (-17,39% στα 0,520 ευρώ), της Εθνικής (-7,16% στα 1,550 ευρώ) και της ΔΕΗ (-6,01% στα 1,2820 ευρώ).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 18.561.186 και 9.573.610 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 11,080 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 10,183 εκατ. ευρώ.
Με σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs προειδοποιεί πως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) παραμένει περιορισμένη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, το οποίο αναδεικνύεται μέσα από τη νέα έκθεση του οίκου, που στηρίζεται στις επαφές των εκπροσώπων της με τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, από τις οποίες αντλήθηκαν τα θετικά και αρνητικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη αγορά.
Όπως σημειώνεται κατά τις συναντήσεις αυτές οι τράπεζες αναφέρθηκαν στα σχέδιά τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στο 15-25% μέχρι το 2021 (από 48% το β' τρίμηνο του 2018). Επίσης, σύμφωνα με έκθεση της HSBC η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες έχει κλονισθεί, και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ. Αλλά αυτή τη φορά οι απώλειες συνδέονται με την εμπιστοσύνη της αγοράς στον κλάδο, αναφέρει η HSBC, θεωρώντας ότι αν και κατανοητές, είναι λίγο υπερβολικές.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρέδωσαν πριν από λίγες μέρες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ τα σχέδια δράσης με στόχο τη μείωση των προβληματικών δανείων κατά 50 δισ. ευρώ ώστε  το ποσοστό τους να περιοριστεί στο 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου μέχρι το 2021, από 47% που είναι σήμερα, ήτοι 88 δισ. ευρώ.
Τον πιο φιλόδοξο και δύσκολο στόχο έχει η Πειραιώς καθώς πρέπει να μειώσει τα προβληματικά της δάνεια από 52% σε 26%.
Δύσκολα τα πράγματα όμως και για τις υπόλοιπες (Εθνική, Alpha, Eurobank), τα ποσοστά NPEs των οποίων είναι κοντά στο 44% και θα πρέπει να τα μειώσουν κατά 17%-18%.
Τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς για την έκδοση χρέους, που θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της, είναι σε τροχιά, ανέφερε η Τράπεζα Πειραιώς την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση του ισολογισμού της τράπεζας και η αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της. Η τράπεζα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα όσον αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου στο Reuters. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Πειραιώς, που έχει υποβληθεί στους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνει την έκδοση χρέους, μεταξύ άλλων μέτρων, αναφέρει το πρακτορείο.
«Η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές Αρχές και παρακολουθεί τις κεφαλαιαγορές για να βρει το παράθυρο ευκαιρίας έκδοσης μέσου άντλησης κεφαλαίων (non-dilutive capital instrument issuance) που περιλαμβάνεται στο σχέδιο», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Η Πειραιώς έχει αυξήσει τη βάση των καταθέσεων της κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), που περιλαμβάνουν τα δάνεια που είναι ληξιπρόθεσμα για περισσότερο από 90 ημέρες και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια που είναι πιθανόν να γίνουν «κόκκινα», κατά περισσότερο από 5 δις. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε τράπεζα στην Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Μεγάλου.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!