Ξεκίνησε το παρατηρητήριο κατά της ανεργίας


Μάλλον προβληματική είναι για την ελληνική αγορά εργασίας η πρώτη εικόνα που κατέγραψε το νέο Παρατηρητήριο Απασχόλησης που το εγκαινίασε χθες η κυβέρνηση.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών Εργασίας ο οποίος θα χαρτογραφεί συνολικά την απασχόληση σε όλη τη χώρα. Χθες, παρουσιάστηκε η πρώτη ετήσια έκθεση και το κυρίαρχο συμπέρασμα είναι θέσεις εργασίας υπερσυγκεντρωμένες σε πολύ λίγα επαγγέλματα και κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε κατά το δυνατόν τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην αγορά εργασίας, ώστε τα προγράμματα που εκπονούμε να είναι περισσότερο στοχευμένα και να έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα, για να έχουμε και μεγαλύτερο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα στη μείωση της ανεργίας», ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στον Μηχανισμό τόνισε πως «το γεγονός ότι πλέον η δημόσια διοίκηση έχει στα χέρια της αυτό το εργαλείο αποτελεί μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση, ένα εργαλείο που επιτρέπει τη δημόσια, ανοιχτή και κοινή πρόσβαση στα στοιχεία».
Οπως προκύπτει από τη σχετική καταγραφή, η πλειονότητα του εργατικού δυναμικού κατέχει σχετικά απλές δεξιότητες. Αυτό το συμπέρασμα εξηγείται από το γεγονός ότι το παραδοσιακό παραγωγικό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας θέλει να μεταβιβάζονται οι δεξιότητες από γενιά σε γενιά εμπειρικά και όχι μέσω εκπαιδευτικών διαδικασιών.
Βέβαια, μπορεί να έχει πέσει πακτωλός χρημάτων σε κατάρτιση και επανακατάρτιση, ειδικά στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αλλά μάλλον κατέληξαν σε τσέπες επιτηδείων παρά ωφέλησαν εργαζόμενους να αυξήσουν τις δεξιότητές τους.
Από τα συμπεράσματα της Εκθεσης που κατάρτισαν οι εμπειρογνώμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, περίπου το 25% της συνολικής απασχόλησης είναι συγκεντρωμένο σε 3 μόνο από τα 126 επαγγέλματα που εξετάζονται.
Τα επαγγέλματα αυτά είναι οι πωλητές σε καταστήματα, οι απασχολούμενοι στις καλλιέργειες κηπευτικών και φυτειών και οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων.
Πρόκειται, δηλαδή, για επαγγέλματα που δεν προϋποθέτουν υψηλά τυπικά προσόντα, αλλά κάποιας μορφής πρακτική εξειδίκευση και κυρίως οριζόντιες κοινωνικές δεξιότητες.
Αντιστοίχως το 25% της συνολικής απασχόλησης είναι συγκεντρωμένο στους κλάδους των πολυετών και μη πολυετών καλλιεργειών, στην κρατική διοίκηση, στο λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα και στην παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.
Από την άλλη, στα ελπιδοφόρα μηνύματα που κομίζει η έκθεση, πρώτο συγκαταλέγεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας μισθωτών ιδιωτικού δικαίου, κατά 7.285 περισσότερες από το 2016.
Ολες οι περιφέρειες της χώρας παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το 2017. Ακόμα και η περιφέρεια με τις λιγότερες νέες θέσεις εργασίας το 2017, η Δυτική Μακεδονία, ενώ είχε παρουσιάσει απώλεια θέσεων εργασίας το 2014 και το 2015, παρουσίασε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το 2017 και βελτιωμένο κατά 392 θέσεις εργασίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Επίσης ελπιδοφόρο είναι ότι η αμέσως επόμενη ομάδα του εργατικού δυναμικού είναι οι απασχολούμενοι με υψηλού επιπέδου δεξιότητες, στους οποίους συγκαταλέγονται απασχολούμενοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εμπειρία, όπως οι πολιτικοί μηχανικοί, οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι αναλυτές υπολογιστικών συστημάτων και άλλοι.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!