«Σαφάρι» επενδύσεων στην Ασία


Προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού με τα δύο σενάρια για τις συντάξεις, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ετοιμάζονται για… σαφάρι επενδυτών στη μακρινή Ασία αλλά και για τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου.
Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ είναι οι δύο πρώτες πόλεις που θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο πριν καταλήξει στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Το μαγευτικό αυτό νησί, που τραβάει όλα τα βλέμματα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, έχουν επιλέξει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ως τόπο εργασιών της φθινοπωρινής συνόδου, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος δίνοντας έμφαση στον «εμπορικό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Εκτός της «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ και το «δεξί χέρι» αυτής που ακούει στο όνομα Πολ Τόμσεν, στο Μπαλί πρόκειται να παρευρεθούν ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, και ο στενός συνεργάτης του Μπενουά Κερέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group), Χανς Βίλμπριφ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
Πρόκειται για τους βασικούς παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας οι οποίοι θα ξαναζωντανέψουν στο Μπαλί το επονομαζόμενο «Washington Group», για να συζητήσουν το «καυτό» θέμα της Ιταλίας.
Ευτυχώς και για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν θα είναι σε αυτή την ατζέντα. Στο περιθώριο όμως θα υπάρξουν συζητήσεις για την πορεία της Αθήνας στη μετά το Μνημόνιο εποχή, ενώ το δίδυμο Τσακαλώτου - Χου- λιαράκη θα αδράξει την ευκαιρία για νέες πολιτικές ζυμώσεις στο θέμα των συντάξεων, με στόχο να καμφθούν τα επιχειρήματα του Ταμείου για τον διαρθρωτικό χαρακτήρα του μέτρου.
Πριν φτάσουν στην Ινδονησία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν νέο κύκλο επαφών με επενδυτές σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να προσελκύσουν κεφάλαια που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τα οποία θα τοποθετηθούν στην έκδοση κρατικού ομολόγου όταν και εφόσον αυτή αποφασιστεί.
Το ταξίδι έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης, και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι (Βοστόνη, Νέα Υόρκη) με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!