Δικαστική νίκη για το Πατριαρχείο στη διένεξη με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών


Κέρδισε τη δικαστική μάχη που είχε με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με μήλον της έριδος τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής  στο κτήμα Προμπονά στα Άνω Πατησίων.
Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1999/2018 απόφασή του κατά πλειοψηφία  έκανε δεκτή ως βάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού  Πατριαρχείου.
Οι  σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του Ναού από τον Ηγούμενο της μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».
Αναλυτικότερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων είχαν προσφύγει  στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για την υπόθεση του κτήματος Προμπονά.
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είχε σφραγιστεί καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου.        
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητούσε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για τη σφράγιση του Ναού , γιατί παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας  κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 13) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9), όπως επίσης παραβιάζει το καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει πλημμελή αιτιολογία. 

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!