Ξενέλης Γ.: τύπου σχολείων που δεν λειτουργούν στο Ν. Κιλκίς



ΤΥΠΟΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΙΛΚΙΣ
Με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για ιδρύσεις  σχολείων θα θέλαμε να αναφέρουμε τους  τύπους Σχολείων που λειτουργούν  στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Κιλκίς.
Στο Νομό Κιλκίς έχουμε 16 Γυμνάσια, 11 Γενικά Λύκεια ,3 ΕΠΑΛ, ένα (Ε.Κ)  Εργαστηριακό Κέντρο  και  ένα  ΕΕΕΕΚ.
 Επειδή  θεωρούμε ότι  θα πρέπει να προσφέρουμε  νέα μάθηση ιδρύοντας  τύπους σχολείων που δεν υπάρχουν στο Νομό Κιλκίς και λειτουργούν σε  πολλούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας .  Παραθέτουμε τους τύπους σχολείων που δεν υπάρχουν στο Ν. Κιλκίς.
1. Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό  Γυμνάσιο και Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο,
2.Διαπολιτισμικό
3.Πρότυπου Πειραματικό
4. Μουσικό Γυμνάσιο.
 Με την λειτουργία των παραπάνω σχολείων  θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες  των  μαθητών του νομού Κιλκίς με ενδιαφέρον όχι σε ένα τυπικό Γυμνάσιο  και Λύκειο αλλά σε ένα πιο εξειδικευμένο τύπο σχολείου.  .
  Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού  Γυμνασίου και Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου(ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ)
Λειτουργούν 36 (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ )σε όλη την Ελλάδα και στο Κιλκίς κανένα. Για να φοιτήσει κάποιος μαθητής στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο χρειάζεται να έχει λάβει γνωμάτευση από Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) ή του ΚΕ.Σ.Υ, στην οποία να προτείνεται  αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο ως το πλέον κατάλληλο για τη μαθησιακή και συναισθηματική του υποστήριξη. Επιπλέον, ένας μαθητής που παρουσιάζει μειωμένα μαθησιακά επιτεύγματα στο γυμνάσιο στο οποίο φοιτά, με αποτέλεσμα να μην προβιβάζεται στην επόμενη τάξη λόγω των μαθησιακών του δυσκολιών, μπορεί να εγγραφεί στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΚΕ.Δ.Δ.Υ-ΚΕ.Σ.Υ., έως το 16ο έτος της ηλικίας του
Προοπτικές για τους Αποφοίτους: Ο απόφοιτος του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου αποκτά απολυτήριο λυκείου (ισοδύναμο του ΕΠΑΛ),  και επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4. Επιπλέον, οι απόφοιτοι της Δ’ Τάξης του Λυκείου έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με  γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ-ΚΕ.Σ.Υ, να συνεχίσουν στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας
Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Λειτουργούν 13 σχολεία Δευτεροβάθμιας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης   στην Ελλάδα. Ειδικά για το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο θα ήθελα να αναφέρω ότι στο νομό Κιλκίς υπάρχουν πολλοί παλιννοστούντες Έλληνες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης υπάρχουν εργαζόμενοι στη Βιομηχανική περιοχή από χώρες των Βαλκανίων. Με τη δημιουργία Διαπολιτισμικού Γυμνασίου, οι μαθητές που προέρχονται από άλλες χώρες θα έχουν καλύτερη μόρφωση και θα ενσωματωθούνε ευκολότερα στην κοινωνία του Κιλκίς. Για τη δημιουργία Διαπολιτισμικού Γυμνασίου πρέπει το 45%  του συνολικού αριθμού των μαθητών να είναι παλιννοστούντες ή αλλοδαποί (πρώην ΙΠΟΔΕ σήμερα ΙΕΠ). Στην Ελλάδα λειτουργούν 8 Διαπολιτισμικά Γυμνάσια και στον νομό Κιλκίς δεν  λειτουργεί κανένα
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο : Λειτουργούν 15 Γυμνάσια και 17 Λύκεια σε  όλη την χώρα Στο νομό Κιλκίς δεν υπάρχει Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο. Στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια εφαρμόζονται καινοτόμα προγράμματα με νέες διδακτικές μεθόδους. Οι εκπαιδευτικοί των Πρότυπων Πειραματικών Γυμνασίων διαθέτουν αυξημένα προσόντα ( Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, επιμορφώσεις) και μπορούν να υλοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές οι οποίες στη συνέχεια εφαρμόζονται σε όλα τα σχολεία της χώρας. Οι εν δυνάμει μαθητές του Γυμνασίου θα είναι από όλο το Δήμο Κιλκίς .
Μουσικό Γυμνάσιο: Στο νομό Κιλκίς δεν υπάρχει Μουσικό Σχολείο όπως υπάρχει σε 45 νομούς της Ελλάδας. Με εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς ( μετά από πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή του σχολείου) προς την Καλλιτεχνική Επιτροπή των Μουσικών Σχολείων μπορεί να προταθεί ίδρυση Μουσικού Σχολείου στο Νομό Κιλκίς και μετατροπή ενός Γυμνασίου σε Μουσικό Σχολείο. Στον  Νομός Κιλκίς με την πλούσια μουσική παράδοση (Λύρα, Χάλκινα Γουμένισσας ) είναι αναγκαία η λειτουργία Μουσικού Γυμνασίου.
Ξενέλης Γεώργιος  .-Υποψήφιος Αιρετός για το ΠΥΣΔΕ Νομού Κιλκίς με την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος Καθηγητών Νομού Κιλκίς.
 -Πρόεδρος ΕΛΜΕ Νομού Κιλκίς


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!