Στρατιές μεταναστών στο Μεξικό με πορεία προς τις ΗΠΑ


Σαν «καραβάνι», ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής προωθείται προς το Μεξικό, παρακάμπτοντας τις προσπάθειες των αρχών της χώρας να τους σταματήσουν στα νότια σύνορά του.
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα σε μεξικανικό έδαφος αγγίζει τους 5.000 ανθρώπους. Αρκετές εκατοντάδες έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου προς τις μεξικανικές αρχές, ενώ περίπου 1.500 άτομα έχουν παραμείνει στο έδαφος της Γουατεμάλα, επιδιώκοντας να μπουν νομότυπα στο Μεξικό.
Χιλιάδες μετανάστες φώναξαν «Ναι, τα καταφέραμε!» όταν πέρασαν στο έδαφος του Μεξικού, με τους κατοίκους της χώρας να τους υποδέχονται θερμά, με επευφημίες, χειροκροτήματα και να τους προσφέρουν τρόφιμα και ρούχα.
Η Μεξικανή Μαρία Τερέζα Ορελάνα έδωσε σανδάλια σε μετανάστες, σημειώνοντας ότι αυτή η πράξη είναι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. «Είναι αδέλφια μας», τόνισε.
Αρκετοί μετανάστες δήλωσαν ότι εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους να εισέλθουν νόμιμα στο Μεξικό, επειδή η διαδικασία αίτησης ασύλου είναι πολύ αργή. Έτσι, παρέκαμψαν την πύλη των συνόρων, διασχίζοντας το συνοριακό ποτάμι (τον Σουτσιάτε, που ενώνει το Μεξικό με τη Γουατεμάλα) με σχεδίες ή κολυμπώντας στην άλλη πλευρά.
Μετανάστες που προέρχονται από την Ονδούρα ανέφεραν ως κύριες αιτίες της μετανάστευσής τους από τη χώρα τους, την εκτεταμένη φτώχεια και τη σκληρή βία από τις διάφορες συμμορίες που υπάρχουν. Σημειώνεται ότι η Ονδούρα αποτελεί ένα από τα κράτη με πολύ υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!