Χάσμα απόψεων Ζάεφ – Μίτσκοσκι


Την αρνητική στάση του ηγέτη της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE εισέπραξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στην πρώτη βολιδοσκόπηση για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Ζάεφ χαρακτήρισε ζήτημα λίγων ημερών τις επόμενες κινήσεις, ως προς το αν θα επιτευχθεί συμφωνία με την αντιπολίτευση ή θα αποφασιστεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στην ζητούμενη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται στη Βουλή ώστε να εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως είπε, η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα απολογισμού και ανάλυσης και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από αύριο, Τρίτη.
Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ υπάρχει η δυνατότητα για την διοργάνωση πρόωρων εκλογών, η τελευταία δηλαδή επιλογή σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία.
«Βεβαίως και υπάρχει περιθώριο για εκλογές. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τέτοια βήματα. Αλλά, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να έρθουμε σε συμφωνία. Η διαδικασία δεν μπορεί να είναι αργή και τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία και προχωρήσει σε εκλογές, τότε αυτές μπορούν να γίνουν άμεσα, σύμφωνα με τον Ζάεφ. Υπάρχει, δηλαδή, η πιθανότητα να διεξαχθούν εκλογές στο τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανέφερε χθες, Κυριακή.
Απ' την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ζάεφ δεν χρειάζεται να ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές αλλά για «συνταξιοδότηση» απ' την πολιτική. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις δηλώσεις του Ζάεφ, ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι αναμένει απ' τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, διαφορετικά θα είναι αντιμέτωποι με πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι το δημοψήφισμα ήταν αχρείαστο και «ο μόνος ένοχος είναι ο Ζόραν Ζάεφ και η επιζήμια συμφωνία με την Ελλάδα».
Σήμερα υπήρξε και η πρώτη αντίδραση απ' την Μόσχα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Νμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Πιστεύουμε ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει αναμφισβήτητα να παραμείνουν εντός του νομικού πλαισίου και με σεβασμό στους νόμους».
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στα Σκόπια και στην Αθήνα, να εφαρμόσουν την «ιστορική» Συμφωνία.
«Ακόμη και αν πολλοί θα επιθυμούσαν μια μεγαλύτερη συμμετοχή στην ψηφοφορία, χαίρομαι που η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων οι οποίοι έκαναν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας με την Ελλάδα. Θέλουν η χώρα τους να συνεχίσει τον δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ Μακεδόνων και Ελλήνων, η οποία διαρκεί 27 χρόνια. Είναι καλό ότι η συμφωνία, μετά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, θα εξετασθεί τώρα στο μακεδονικό Κοινοβούλιο.
Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της ιστορικής συμφωνίας και να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλλει στην σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Με αυτήν βγαίνει ένα αποφασιστικό εμπόδιο από τον δρόμο για την προσέγγιση των Σκοπίων προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!