Αψηφά η Ιταλία τους οίκους αξιολόγησης και τους Ευρωπαίους


Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας προκαλεί νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση που βλέπει το δεκαετές ομόλογο να «τσιμπά» προς τα πάνω ξεπερνώντας το 3,5%. Ωστόσο το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το Σάββατο, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μείωση του ελλείμματος, παρά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο.
Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης του κρατικού αξιόχρεου της Ιταλίας από τον οίκο Moody's στη βαθμίδα Baa3, πηγές προσκείμενες στην ιταλική κυβέρνηση ανέφεραν ότι στο υπουργικό συμβούλιο θα υπήρξαν αλλαγές του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019.
Η κύρια μεταβολή, όπως μετέδωσε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, θα ήταν η μείωση του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ το 2019 από το 2,4% που προβλεπόταν μέχρι τώρα, σε χαμηλότερο επίπεδο, πιο κοντά στο 2%.
Το δημοσίευμα διέψευσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων. «Εξ ονόματος της κυβέρνησης διαψεύδω ότι σκεφθήκαμε να μειωθεί το έλλειμμα, το οποίο παραμένει στο 2,4%», είπε ο Ντι Μάιο. «Αν το μειώσουμε δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί το εισόδημα του πολίτη και η μείωση της συντάξιμης ηλικίας», πρόσθεσε.
Τελικά, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μείωση του ελλείμματος.
Οι Βρυξέλλες έχουν υπογραμμίσει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας και έχουν ήδη καλέσει τη Ρώμη να συμμορφωθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι «η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει, παρά τους οίκους αξιολόγησης, τους Ευρωπαίους επιτρόπους και κάποιες εσωτερικές ασυνεννοησίες».
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, παράλληλα, συμπλήρωσε: «Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα προβλήματα των Ιταλών. Όχι, για να τινάξουμε στον αέρα κυβερνήσεις ή για να φοβηθούμε οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι στο παρελθόν απέτυχαν στις κρίσεις τους, όπως θα συμβεί και αυτή τη φορά. Είναι ένας καλός προϋπολογισμός και θα πάμε μέχρι τέλους».
«Η Ιταλία είναι μια χώρα στέρεη, οι προοπτικές είναι σταθερές, οι ειδικοί μου λένε ότι αυτό είναι που μετράει», εκτίμησε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!