Για αποτυχημένο δημοψήφισμα μιλά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ


Το θέμα της αποχής των πολιτών από το δημοψήφισμα προέταξε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας του.
Ο Ιβάνοφ -που έχει δηλώσει αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών- χαιρέτισε την «επιλογή της μεγάλης πλειονότητας των ψηφοφόρων» της χώρας να απέχει από το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ως αποτυχημένο.
Επίσης, υποστήριξε ότι όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο επιχειρούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τους υποστηρικτές του, εντός ή εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ:
H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα... Ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται.
Μάλιστα, «πατώντας» πάνω στα λεγόμενα του Ζάεφ, υποστήριξε ότι η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή απ΄όλους και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ζάεφ δήλωσε ότι πολίτες έδειξαν πως η χώρα είναι μέλος της Ευρώπης και της Ε.Ε., και ζήτησε η ψήφος τους να γίνει αποδεκτή από όλους.
Το μήνυμα πως «είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας τώρα να ληφθούν υπόψη τα συμβουλευτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, να συζητηθεί το θέμα και να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο» στέλνει ο Μάθιου Νίμιτς. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθηση πως η ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να πάρει κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και επισήμανε πως δεν νομίζει ότι οι άνθρωποι που είναι εναντίον της συμφωνίας έχουν να προσφέρουν κάποια εναλλακτική λύση σε αυτή τη συμφωνία.
«Η δική μου αντίδραση είναι ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους ανθρώπους που ψήφισαν και που ψήφισαν «ναι». Το 90% των ψηφοφόρων ψήφισαν ναι», ανέφερε.
«Δεν ξέρω ποτέ τι να περιμένω για να είμαι ειλικρινής. Πίστευα ότι υπήρχε υποστήριξη και δεν έκανα καμία εικασία για τα αποτελέσματα», σχολίασε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!