Φορολογική «ντρίμπλα» κατά ΗΠΑ σχεδιάζουν Γερμανία-Γαλλία


Τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα  Welt am Sonntag προτείνει, ακόμη την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της μεταφοράς χρημάτων σε φορολογικούς παραδείσους.
Ο Σολτς αποκαλύπτει προτάσεις που επεξεργάζονται από κοινού Βερολίνο και Παρίσι με τις κυβερνήσεις των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να αναζητούν τρόπους ώστε εταιρείες όπως οι Amazon, Apple και Google θα καταβάλλουν στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φόρους ανάλογους με τα κέρδη που αποκομίζουν. Ωστόσο οι προσπάθειες εναρμόνισης των φορολογικών συντελεστών σε όλη την ΕΕ συναντούν σθεναρή αντίσταση από χώρες-μέλη που χρησιμοποιούν τη χαμηλή φορολογία για να προσελκύουν πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία.
«Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να κατεβαίνει κανένα κράτος», επιχειρηματολογεί ο Σολτς στο άρθρο στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ και προσθέτει ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα για να γίνει πολύ πιο δύσκολο το να κρύβονται χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών η νέα οικονομία που αξιοποιεί το Διαδίκτυο «επιτείνει ένα πρόβλημα που γνωρίσαμε με την παγκοσμιοποίηση και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε: τη μεταφορά των κερδών σε τοποθεσίες όπου η φορολογία είναι χαμηλή».
Η  Welt am Sonntag σημειώνει ότι η γερμανική αγορά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για μεγάλες εταιρείες με έδρα της ΗΠΑ, όμως πολλές εξ αυτών χρησιμοποιούν υπεράκτιες δομές για να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στη φορολογία, καθώς θεωρούν τους γερμανικούς φορολογικούς συντελεστές υψηλούς.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!