Ν. Κοτζιάς: Οι Τούρκοι γνώριζαν για την επέκταση της αιγιαλίτιδας


Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ ο Νίκος Κοτζιάς επανήλθε στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν αιφνιδιάστηκε σχετικά με τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας συμπληρώνοντας πως «το ξέρουν από καιρό ότι θα την επεκτείνουμε».
Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση στις αντιδράσεις από τη γειτονική χώρα, που τις τελευταίες μέρες διεμήνυε σχεδόν καθημερινά ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιο ενδεχόμενο.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Κοτζιάς είχε γνωστοποιήσει το συγκεκριμένο θέμα τη μέρα που παρέδιδε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στον πρωθυπουργό και νέο υπουργό Εξωτερικών Αλ. Τσίπρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αυτονόμησης από την κυβέρνηση και απάντησε: «Παραμένω βουλευτής της πλειοψηφίας».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς και στο παρασκήνιο από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά, τον ρόλο του πρώην ειδικού διαμεσολαβητή Έσπεν Μπαρθ Έιντε, το περιβόητο «έγγραφο της 30ής Ιουνίου»  και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.
Αναφερόμενος στον γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι τρέφει σεβασμό και εκτίμηση για το πρόσωπό του, επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μετα-αποικιοκρατικά καθεστώτα. «Η φράση που είπε στο Μοντανά ότι δεν μπορεί να επιβιώνει ένα καθεστώς μετα-αποικιακό, όπως αυτό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, είναι μια πάρα πολύ μεγάλη κατάκτηση για την ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.
Ωστόσο, αναφερόμενος στον Έιντε είπε ότι ήταν γενικά φιλικός, αλλά έλεγε ψέματα και έπαιζε το Κυπριακό σαν μια παρτίδα πόκερ.
Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.
Για το αν αποκλειστική ευθύνη μη λύσης του Κυπριακού φέρει η τουρκική πλευρά ανέφερε: «Ναι. Φοβήθηκε να πάρει μια απόφαση που έπαιζε στις κουβέντες της αλλά όταν ήρθε στο τραπέζι έδειξε και τις πραγματικές της προθέσεις».
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως έχει εξέχουσα σημασία η υιοθέτηση εκ μέρους του κ. Γκουτέρες της έκφρασης να γίνει η Κύπρος ένα «κανονικό κράτος». Κανονικότητα, όπως είπε, σημαίνει χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.
Αναφερόμενος στο περιβόητο «πλαίσιο Γκουτέρες», είπε πως το έγγραφο της 30ής Ιουνίου ήταν ένα ακόμη κολπάκι του Έιντε, ο οποίος έγραψε ένα κείμενο δικό του και το παρουσίασε σαν να ανήκει στον γ.γ. του ΟΗΕ.
«Ο γ.γ. του ΟΗΕ  έδωσε ένα χαρτί στις 4 Ιουλίου, άτυπο, που είναι θησαυρός για εμάς και δεν πρέπει να το χάσουμε για τον μηχανισμό ελέγχου υλοποίησης των αποφάσεων», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!