ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί

                                                                                                               Θεσσαλονίκη 30/10/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συμμετέχει στους εορτασμούς για την 74η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα. Στις 30 Οκτωβρίου 1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους ξένους κατακτητές και τον φασισμό. Επί χρόνια όμως η πραγματικότητα είχε αντικατασταθεί από το μύθευμα περί απελευθέρωσης της πόλης από τους Άγγλους. Μόνον που οι πρώτοι Άγγλοι στρατιώτες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 15 μέρες περίπου μετά τη θριαμβευτική είσοδο στην πόλη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ.
Η ‘αγνοημένη’ αυτή επέτειος γιορτάζεται επίσημα πλέον εδώ και τρία χρόνια αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια η οποία κρυβόταν επιμελώς και για ευνόητους λόγους εδώ και δεκαετίες.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως η απελευθέρωση δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση καθώς την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων ακολούθησαν σκληρές μάχες τμημάτων του ΕΛΑΣ (με πολλούς νεκρούς και τραυματίες) εναντίον δωσιλογικών ομάδων οι οποίες κάλυπταν την υποχώρηση των ναζιστών. Μεγάλης σημασίας ήταν και οι μάχες που δόθηκαν για να προστατευτούν βασικές υποδομές της πόλης όπως το υδραγωγείο στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, η Ηλεκτρική Εταιρία (ΔΕΗ) επί της Αγίου Δημητρίου και οι Μύλοι Αλατίνη και οι αποθήκες.
Θεωρούμε πως τέτοιες επέτειοι οι οποίες θυμίζουν τους αγώνες που δόθηκαν εναντίον του φασισμού και του ναζισμού αποκτούν ιδιαίτερο νόημα στις μέρες μας. Η ιστορική μνήμη μαζί με τη διεύρυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελούν το αντίδοτο στο τέρας που σηκώνει ξανά το κεφάλι στην χώρα μας, την Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Παράλληλα πιστεύουμε πως πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Κι αυτό θα γίνει όταν ικανοποιηθούν οι ελληνικές απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τα όσα υπέστη η χώρα στην περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!