Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες»


Κατατέθηκε σήμερα (Δευτέρα) στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο νόμου -το οποίο έλαβε υπόψη την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- υπόχρεοι δηλώσεων περιουσιακής κατάσταση είναι όχι μόνο οι σύζυγοι αλλά και ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς επίσης και εκείνοι που βρίσκονται σε διάσταση.
Για όλους τους υπόχρεους (δικαστές, δημοσιογράφους, εκδότες, λιμενικούς, κτλ.) θα γίνει υποχρεωτική η δήλωση μετρητών άνω των 30.000 ευρώ (ήταν 15.000 πριν από την απόφαση του ΣτΕ) που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και των κινητών περιουσιακών στοιχείων (κοσμήματα, πίνακες, τιμαλφή και άλλα) άνω των 40.000 ευρώ (ήταν 30.000 ευρώ).
Επίσης, καθιερώνεται ηλεκτρονικό παράβολο, ύψους 200 ευρώ, όταν η δήλωση υποβάλλεται με καθυστέρηση. Αν η υποβολή είναι εκπρόθεσμη για περισσότερο από δύο μήνες, το παράβολο θα ανέρχεται στα 800 ευρώ. Ο έλεγχός των δηλώσεων θα πραγματοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία ελέγχει τις αντίστοιχες δηλώσεις του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των υπουργών κτλ.
Η επιτροπή θα αποτελείται από 11 μέλη (έναντι 9 μελών που αναφερόταν αρχικά), με την προσθήκη ενός Συμβούλου Επικρατείας και ενός Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη αντικαθίσταται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Θα προεδρεύει η πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κάνει δεκτή, τον Οκτώβριο του 2017, την αίτηση ακύρωσης δικαστικών ενώσεων κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες». Μετά την απόφαση του ΣτΕ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, με την κυβέρνηση τελικά να καταλήγει στο εν λόγω νομοσχέδιο.
Υπογραμμίζεται ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου, κανένας δικαστικός δεν απαλλάσσεται του ελέγχου, αλλά απεναντίας πλέον θα ελέγχονται όλες οι δηλώσεις μία προς μία.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!