Αιματηρή επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ


Μακελειό έλαβε χώρα σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχαν συγκεντρωθεί πιστοί για μια λειτουργία.
Ένας ένοπλος άνδρας εισήλθε στο κτίριο της συναγωγής «Δέντρο της Ζωής», φωνάζοντας «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν». Στη συνέχεια άνοιξε πυρ, με συνέπεια να σκοτωθούν έντεκα άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί ακόμα (μεταξύ αυτών και τέσσερις αστυνομικοί).
Ο δράστης της ρατσιστικής και αντισημιτικής επίθεσης συνελήφθη και νοσηλεύεται, σημείωσαν οι αρχές.
«Είναι μια πολύ φρικτή σκηνή εγκλήματος, μία από τις χειρότερες που έχω ποτέ δει» δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κοντά στον τόπο της τραγωδίας. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους», επισήμανε ο αξιωματούχος.
Δύο πηγές ταυτοποίησαν τον ύποπτο ως τον 46χρονο Ρόμπερτ Μπάουερς από το Πίτσμπουργκ.
Σε μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάουερς αναφέρει ότι σε μια εβραϊκή οργάνωση υπέρ των προσφύγων, η Hebrew Immigrant Aid Society, «της αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια η οπτική σας, θα μπουκάρω».
Ο Μπάουερς είχε άδεια οπλοφορίας σε ισχύ και προέβη σε τουλάχιστον έξι αγορές, γνωστές στις αρχές, όπλων από το 1996, όπως δήλωσε αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας. Δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία, είπαν οι αρχές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την επίθεση, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να επιδειχθεί «καμία ανοχή» προς τον αντισημιτισμό.
«Ο αντισημιτισμός και οι διώξεις εναντίον των Εβραίων αντιπροσωπεύουν ένα από τα σκοτεινότερα κι ειδεχθέστερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή απέναντι στον αντισημιτισμό ή σε οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικού μίσους», τόνισε ο Τραμπ.
Η συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» έχει ιστορία 150 ετών βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, στην καρδιά της εβραϊκής τοπικής κοινότητας. Στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2017 μια αύξηση στις επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα με 1.986 περιστατικά (παρενοχλήσεις, βανδαλισμούς, επιθέσεις) τη χρονιά αυτή, αυξημένα κατά 57% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την οργάνωση Anti-defamation Leigue. Πάντως, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων είναι πολύ σπάνιες.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!