Εκτός ορίων η κόντρα Βρυξελλών-Ρώμης


Στα άκρα οδηγείται το μπρα ντε φερ Ε.Ε. και Ιταλίας με αφορμή την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη γειτονική χώρα. Μπορεί η ιταλική κυβέρνηση να κατέληξε σε συμβιβαστική πρόταση για το ύψος του ελλείμματος, όμως ο δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε έναν συνεχή πόλεμο δηλώσεων και άκομψων τοποθετήσεων. 
Στο οικονομικό πεδίο η τελευταία εξέλιξη είναι πως, μετά το τέλος της αποψινής συνεδρίασης της κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε πως το δημόσιο έλλειμμα της χώρας το 2019 θα ανέλθει στο 2,4%, ενώ θα μειωθεί βαθμιαία τα επόμενα έτη. Το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,1% το 2020, και στο 1,8% το 2021.
Παράλληλα, τονίσθηκε ότι το δημόσιο χρέος, από το 131,2% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 126,5% το 2021. «Στόχος μας, είναι οι δημόσιες επενδύσεις να γίνουν το κύριο εργαλείο για την ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία.
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει και την πρόσληψη δέκα χιλιάδων ανδρών και γυναικών στις ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις, όπως τόνισε ο υπουργός εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι.
«Για πρώτη φορά, ο ιταλικός λαός αποζημιώνεται για τις τόσες κλεψιές και τις τόσες σπατάλες του παρελθόντος», υπογράμμισε, από την μεριά του, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο. Σε ότι αφορά το εισόδημα του πολίτη υπέρ των ανέργων και των συνταξιούχων, θα διατεθούν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα έξι θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση της συντάξιμης ηλικίας. Ένα μέτρο που θα αφορά περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ιταλούς.
«Όπως οι Ούγγροι, οι Ιταλοί εξέλεξαν μία ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να απαλλαχθεί από τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις στο προσφυγικό και στα θέματα προϋπολογισμού» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών στο περιθώριο της ομιλίας του στο ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Η αποστροφή αυτή του Πιέρ Μοσκοβισί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, το πρωί είχε κάνει λόγο για το «πρώτο θετικό σημάδι» σχολιάζοντας τις πιθανές αλλαγές της ιταλικής κυβέρνησης. Λίγο αργότερα, άλλωστε, δήλωσε ότι «θα επιβληθούν κανόνες στην Ιταλία» γιατί «μία κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ιταλία θα ήταν παράλογη».
«Περιμένουμε την 15η Οκτώβρη για το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού και άλλων κρατών της Ευρωζώνης. Σε εκείνο το σημείο θα ξεκινήσουμε τον διάλογο με την ιταλική κυβέρνηση με βάση τα νούμερα. Το βασικό είναι ένα χρέος σαν το ιταλικό να είναι υπό έλεγχο» υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών.
Η πρώτη απάντηση προς τον Πιέρ Μοσκοβισί ήρθε από τον Λουίτζι ντι Μάιο ο οποίος ανέφερε ότι «επενδύουμε στα χαμόγελα των Ιταλών. Επενδύουμε στην ευτυχία των πολιτών, την επιθυμία ξοδεύουν και να ζουν με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εάν έχει χαμόγελο η οικονομία θα σταθεί ξανά στα πόδια της. Εάν συνεχίσουμε να ζητούμε θυσίες η οικονομία θα πιεστεί ξανά».
Στο δικό του ύφος απάντησε και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σημειώνοντας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει μία αδύναμη Ιταλία για να αγοράσει τις εταιρείες μας».
«Νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θέλει να γονατίσει η Ιταλία για να αγοράσει τις εταιρείες, τις τράπεζες, τις εταιρείες τροφίμων κάτω του κόστους. Κάποιος θέλει την Ιταλία αδύναμη και γεμάτη μετανάστες, αλλά με αυτή την κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει αυτό το σενάριο» δήλωσε αναλυτικά στο Canale 5.
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά αντέδρασε με άκομψο τρόπο στη σύγκριση που έκανε μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Μιλώ μόνον με άτομα που δεν πίνουν. Στην Ιταλία, κανείς δεν πιστεύει τις απειλές του Γιούνκερ, ο οποίος παραλληλίζει την χώρα μας με την Ελλάδα. Συγκρίνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ εκτοξεύει το σπρεντ. Αυτή του την δήλωση μπορούσε να την αποφύγει. Πριν να ανοίξει το στόμα του, θα έπρεπε να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση», ήταν τα λόγια του Ματτέο Σαλβίνι.
Η Κομισιόν, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ιταλού πολιτικού.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!