Οι μισοί Έλληνες δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους


Ένας στους δύο Ελληνες - κυρίως συνταξιούχοι, άτομα άνω των 65 ετών - δυσκολεύεται να καλύψει οικονομικά τις απαραίτητες δαπάνες για την υγεία του. Τέσσερις στους δέκα δυσκολεύονται να καλύψουν τη δαπάνη για φάρμακα. Ένας στους δύο δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες θα πρέπει να πληρώσει (συμμετοχές, εξετάσεις κτλ).
Την παραπάνω εικόνα πολιτών που δεν τα βγάζουν πέρα με τα έξοδα για την υγεία τους, αποτύπωσαν, μεταξύ άλλων, τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Alco, σε γιατρούς και πολίτες, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που παρουσιάστηκε σήμερα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες κάνουν κάθε χρόνο χρήση των υπηρεσιών υγείας. Από αυτούς, μόνο ένας στους τρεις μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Το 41% θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Οσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μόνο το 16% των πολιτών έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Το 47% θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί, ενώ το 37% δεν γνωρίζει για το νέο σύστημα.
Μέχρι στιγμής, οκτώ στους δέκα πολίτες (86%) δεν έχουν κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό που θα τους παρακολουθεί, ενώ έξι στους δέκα (66%) δεν έχουν ενημερωθεί για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η εκτίμηση της πλειονότητας των πολιτών (47% έναντι 17%) είναι ότι το υποχρεωτικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό, δυσκολεύει την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας.
Ακόμα ένα εύρημα της έρευνας, είναι η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου, τόσο για τη λειτουργία της δημόσιας υγείας, όσο και για τη δική του θέση, σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχουν την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελαν στους πολίτες. Έξι στους δέκα γιατρούς (63%) θεωρούν ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς. Η πλειοψηφία των γιατρών εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί (64%) , ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες έχουν χειροτερέψει σημαντικά απέχοντας κατά πολύ από εκείνες της Ευρώπης (46%).
Εξι στους δέκα γιατρούς εκτιμά ως αρνητικά και πολύ αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας.Το 48% θεωρεί ότι ευθύνονται οι λανθασμένες πολιτικές για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ το 34% η οικονομική κρίση. Τέσσερις στους δέκα γιατρούς, δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους (39%) και ένας στους δύο έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό (53%).
Μαζί με τους πολίτες την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γυρίζουν και οι γιατροί, καθώς επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς (72%) δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα. Εξι στους δέκα γιατρούς (64%) του ιδιωτικού τομέα αξιολογούν αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και θεωρούν ότι το νέο σύστημα, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (57%). Οκτώ στους δέκα (80%) θεωρούν ότι το νέο σύστημα,δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες και επτά στους δέκα (72%) των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα.
«Η εικόνα που αποκαλύπτεται – εικόνα ντροπής για την ελληνική κοινωνία - αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους όσο και τους γιατρούς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα στοιχειώδη έξοδα των ιατρείων τους» επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε ότι «Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, η σημερινή κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία».
«Η κοινωνία, που χρησιμοποιεί έντονα το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών και βεβαίως αναζητά την αντιστροφή της τάσης αυτής και τη βελτίωση τους. Ενώ ο ιατρικός κόσμος ανησυχεί έντονα για τη λειτουργία της δημόσιας υγείας, εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας του έχουν επιδεινωθεί, όπως και οι παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες απέχουν πολύ από εκείνες της Ευρώπης, τόσο, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και κίνδυνοι για τους ασθενείς», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco κ. Κώστας Παναγόπουλος,
Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 24 -28 Σεπτεμβρίου 2018, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 25 ετών και άνω από όλη την Ελλάδα, καθώς και σε 400 γιατρούς, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!