Δύσκολη νύχτα για τη Σάρτη Χαλκιδικής


Με την ελπίδα ότι έως το πρωί της Παρασκευής θα έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σάρτη στη Σιθωνία Χαλκιδικής, και την ένταση των ανέμων να έχει μειωθεί, συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Όπως εξηγούν οι αρχές, η μακροχρόνια ξηρασία στη Χαλκιδική μαζί με τους ισχυρούς ανέμους «βοήθησε» την εξάπλωση της φωτιάς.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπου Στεργιάδη, στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η ένταση των ανέμων έχει πέσει στα 4 Μποφόρ, από 6 και 7 που ήταν το πρωί, και για τον λόγο αυτό η κατάσταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης, από δέντρο που έπεσε σε κολόνα της ΔΕΗ, κρίνεται καλύτερη.
«Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα καταφέρουνε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά», είπε.
Εξήγησε ότι η ένταση των ανέμων για τη νύχτα προβλέπεται στα 3 με 4 Μποφόρ. Ακόμη και αν το πρωί αυξηθεί λίγο, δεν θα φτάσει τα 6-7 Μποφόρ.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Στεργιάδη, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά εκτεταμένο. Ξεκινάει από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και φτάνει μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης.
Υπολογίζεται ότι έως το βράδυ της Πέμπτης είχαν καεί περίπου στις 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα.
Σύμφωνα με το Χαράλαμπο Στεργιάδη, ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να εκκενώσει τον οικισμός της Σάρτης αν κριθεί αναγκαίο, ωστόσο με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα δεν απειλείται ο οικισμός.
Παρ' όλα αυτά, εξαιτίας του καπνού έχουν παρατηρηθεί περιστατικά δυσφορίας σε ορισμένους πολίτες.
«Έχουνε γίνει τα σχέδια, έχουμε κάνει τις ενημερώσεις, ξέρουμε από πού θα γίνει η διαφυγή, έχουμε ενημερώσει λεωφορεία ότι χρειαστεί ώστε να φύγουν οδικώς. Είμαστε όλοι εδώ θα παραμείνουμε και στη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν αναφορές ότι κάηκαν σπίτια εντός του οικισμού της Σάρτης, τόνισε, ενώ διασώθηκαν από τις φλόγες οι μεγάλες κατοικίες τις παρυφές του δάσους.
Αφότου έπεσε το σκοτάδι, σταμάτησαν να επιχειρούν τα 4 αεροσκάφη και τα 3 ελικόπτερα που συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ωστόσο σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, στην περιοχή της Σάρτης από το Πυροσβεστικό Σώμα, συνολικά επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 70 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου.
Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συμβάλλουν με δυνάμεις τους η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Σιθωνίας με υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.
Το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρακαλεί τους πολίτες και οδηγούς, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εξέλιξης της πυρκαγιάς, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών.
Επίσης, η αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες και τους οδηγούς, που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!