Αναζητούν τη διαδρομή του χρήματος για τον Γ. Παπαντωνίου


Αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε πέντε χώρες έχουν στείλει οι Ανακριτές Διαφθοράς αναζητώντας τη διαδρομή των χρημάτων που διακίνησε παρανόμως, σύμφωνα με όσα του καταλογίζονται, ο Γιάννος Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει κριθεί προφυλακιστέος από την περασμένη εβδομάδα.
Οι ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής, εκτός από την Γαλλία και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Ολλανδία, όπου και η έδρα της εταιρίας Thales.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, το αίτημα προς τις γαλλικές αρχές (η Γαλλία και οι λογαριασμοί του Γ. Παπαντωνίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο) δεν αφορά μόνο στο άνοιγμα λογαριασμών που έχει ο πρώην υπουργός (έχει και γαλλική υπηκοότητα). Ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει προβάλει αντιρρήσεις στο άνοιγμα των λογαριασμών του, όμως οι δικαστικοί λειτουργοί, μέσω του αιτήματος, φέρονται να επιδιώκουν άδεια και από τη γαλλική δικαιοσύνη ώστε να εξετάσουν τον πρώην πρόεδρο της Thales Engineering & Consulting, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος φαίνεται πως κρίνεται κρίσιμος μάρτυρας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών που κατακυρώθηκε στην γαλλική εταιρία το 2003.
Ο Μισέλ Ζοσεράν έχει αναφερθεί σε δωροδοκίες στις οποίες προέβαινε η εταιρεία του σε καταθέσεις του από το 2005. Έχει επίσης υποστηρίξει πως η Thales έχασε το έργο για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων από αμερικανική εταιρία, καθώς οι Αμερικανοί στόχευσαν ψηλότερα στην κυβέρνηση, από τους ίδιους που προσπαθούσαν να κλείσουν την συμφωνία με τον υπουργό Άμυνας.
Σημειώνεται ότι το πρώην ανώτατο στέλεχος της Thales έχει κάνει αναφορά και στον Έλληνα εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος φέρεται να τον είχε προειδοποιήσει πως για να πάρουν την σύμβαση για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων θα πρέπει να υπολογίζουν «σε ένα 7 έως 10 τοις εκατό για τον υπουργό Άμυνας».
Οι απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη στα χέρια τους οι ανακριτές έχουν δώσει πολύτιμα στοιχεία στην έρευνά τους. Κρίσιμο σημείο για την διαλεύκανση της υπόθεσης άλλωστε αποτέλεσε το υλικό που διέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς η Κυπριακή ΜΟΚΑΣ, η αρχή για ξέπλυμα χρήματος, το οποίο κατέγραφε την πορεία χρημάτων της εξωχώριας εταιρίας που είχε ο τότε αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα Χαράλαμπος Μπεκατώρος ο οποίος έχει αποβιώσει.
Οι ανακριτές θα κρίνουν την πορεία της υπόθεσης από τις νέες απαντήσεις στα αιτήματά τους αλλά και από την απόφαση της Βουλής όσον αφορά στο αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων φαίνεται να έπαιξε καίριο ρόλο, η στάση που τήρησε το ζευγάρι στο θέμα του ανοίγματος ελβετικών λογαριασμών τους.
Σημειώνεται ότι το ζεύγος Παπαντωνίου φέρεται να εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017, όπου, παρουσία δικηγόρου, υπέγραψαν συναίνεση στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου για δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δηλώνοντας ότι αυτοί ήταν οι μοναδικοί τους λογαριασμοί στην Ελβετία. Η συναίνεσή τους φέρεται να εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης, όμως οι ελληνικής αρχές φέρεται πως ενημερώθηκαν αργότερα ότι η κ. Σταυρούλα Κουράκου, μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι το ζεύγος δεν παρείχε συναίνεση στους Έλληνες ανακριτές, υποστηρίζοντας ότι παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.
Οι δύο ανακριτές έχουν σύμφωνα με πληροφορίες στην διάθεσή τους στοιχεία από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του πολιτικού μηχανικού, που κατηγορείται ότι διακίνησε χρήματα του κ. Παπαντωνίου. Στα έγγραφα αυτά φαίνεται πως οι τραπεζικοί υπάλληλοι εφιστούσαν στον νυν κατηγορούμενο μηχανικό προσοχή καθώς τα «ποσά ήταν πολύ μεγάλα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!