Ανάσα στους συνταξιούχους και μήνυμα στους δανειστές!


Η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 γίνεται πράξη σήμερα, με την κατάθεση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Είναι ήδη γνωστό από την Παρασκευή πως στο προσχέδιο δεν θα υπάρχει το συγκεκριμένο μέτρο, όπως επίσης θα απουσιάζουν και τα αντίμετρα που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση σε περίπτωση εφαρμογής του.
Την πρόθεση της κυβέρνησης εξέφρασε χθες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «9,84» είπε χαρακτηριστικά πως «στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο», προσθέτοντας πως «θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα» για την περικοπή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο προσχέδιο θα παρουσιάζεται αναλυτικά το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον, με λίγα λόγια τι θα ίσχυε αν δεν άλλαζε τίποτα (περιλαμβανομένων των μέτρων και αντίμετρων). Εν συνεχεία θα παρουσιάζεται σε αυτό η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν μέτρα και αντίμετρα και κατ’ αυτόν τον τρόπο να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κίνηση αυτή είναι στη γνώση των δανειστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «μονομερή» ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Κύκλοι από την κυβέρνηση απορρίπτουν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών τα οποία αναφέρουν πως οι δανειστές πρόκειται να αντιδράσουν με μια τέτοια κίνηση.
Ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος χθες σημείωσε πως γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να δούμε ποιες είναι οι δικές τους προβλέψεις και εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019», ωστόσο πρόσθεσε για άλλη μία φορά ότι «όπως έχουμε πει δεκάδες φορές, από τη δική μας μεριά, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα» (σ.σ. για την περικοπή).
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της 15 μέρες προκειμένου να ζυγίσει τις όποιες αντιδράσεις και αν αυτές υπάρξουν. Το πρόβλημα, αν τελικά εκδηλωθεί τέτοιο, φαίνεται πως θα είναι από την πλευρά του ΔΝΤ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να έχει αποδεχθεί την κίνηση αυτή από την ελληνική πλευρά. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου λοιπόν που θα ενημερωθεί επίσημα η Κομισιόν για το προσχέδιο, όλα παραμένουν ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση το θέμα και η στάση των δανειστών αναμένεται να ξεκαθαριστούν επίσημα μέσα στον Νοέμβριο και όχι στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι δανειστές πάντως γνωρίζουν πως το θέμα των συντάξεων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και πως επιμονή από πλευράς τους να εφαρμοστεί το μέτρο θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το καλάθι με τα αντίμετρα του 2019 το μόνο που φαίνεται να κρατάει η κυβέρνηση είναι το επίδομα ενοικίου, μέτρο που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου.
Επ’ αυτών η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2019 θα υπάρξει υπέρβαση 950 εκατ. ευρώ πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% που αντιστοιχεί σε ένα υπερπλεόνασμα 4,2-4,3% (έναντι 3,96% της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου) και της επιτρέπει να μην εφαρμόσει το «ψαλίδι» στις συντάξεις. Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τον φετινό πήχη στο 3,8-3,9%, που αντιστοιχεί σε υπεραπόδοση εσόδων κοντά στα 800-900 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Τζανακόπουλος πάντως, χθες, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με ανώτερα στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ. «Η ελληνική οικονομία, αν ήθελε, θα μπορούσε να δανειστεί με βιώσιμο επιτόκιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει λόγο να παίξει με την έξοδο στις αγορές για να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και υπογράμμισε ότι το κλίμα είναι ήδη αλλαγμένο. Σε ό,τι αφορά τις όποιες διακυμάνσεις προκαλέσουν εξωγενείς παράγοντες αναταραχής (π.χ. η Ιταλία) είπε ότι για τον λόγο αυτό εξασφαλίστηκε το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι».
Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε επίσης ότι οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν τη δημοσιονομική πορεία. Κατόπιν αυτών, σημείωσε για την εικόνα της χώρας προς τα έξω πως «όταν θα βγουν και τα πρώτα δημοσιονομικά αποτελέσματα και για το 2018 αλλά και θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, όπου σαφώς θα κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και θα υπάρξουν και οι διαβεβαιώσεις από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είμαστε εντός δημοσιονομικών στόχων, πιστέψτε με ότι θα είναι ακόμα καλύτερη».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!