Μετά το τσουνάμι «χτύπησε» και το ηφαίστειο στην Ινδονησία


Τραγωδία δίχως τέλος εξελίσσεται στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας, όπου μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, σήμερα εξερράγη ηφαίστειο της περιοχής.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, το πρωί της Τετάρτης το ηφαίστειο στο όρος Σόπουταν εκτόξευσε τέφρα σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων στον ουρανό.
«Η έκρηξη θα μπορούσε να έχει προκληθεί απ' τον σεισμό, αλλά ακόμα δεν είναι είναι σίγουρη η συσχέτιση καθώς υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα στο όρος Σόπουταν», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Κασμπάνι.
Οι Αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση για κατάσταση ετοιμότητας που σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει τις πλησιέστερες περιοχές στο ηφαίστειο και να διαθέτει μάσκες.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ωστόσο εντολή για εκκένωση περιοχών.
Το όρος Σόπουταν βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου Σουλαουέζι, που ακόμα μετρά νεκρούς και πληγές απ' την περασμένη Παρασκευή.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε 1.407 και ήδη έχουν ταφεί πάνω από 500, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Στο μεταξύ, κι ενώ οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να ξεμένουν από νερό και τρόφιμα, άρχισε τελικά να φτάνει στις πληγείσες περιοχές η ανθρωπιστική βοήθεια.
«Είμαι τόσο χαρούμενος» λέει ο 63χρονος Χερουγούαντο καθώς κρατάει ένα κουτί noodles. «Πραγματικά, δεν έχω φάει εδώ και τρεις ημέρες».
Μέχρι τώρα η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη λόγω των κατεστραμμένων δρόμων και έτσι δεν είναι εύκολο να φτάσουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
Στο μεταξύ, λιγοστεύουν οι ελπίδες καθώς περνάνε οι ώρες για την ανεύρεση άλλων επιζώντων κάτω απ' τα συντρίμμια.
Τις τελευταίες ώρες τα βλέμματα είναι στραμμένα στα χαλάσματα του ξενοδοχείου Roa Roa στην πόλη Παλού όπου πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί περίπου 50 άνθρωποι.
Με τη βοήθεια συσκευών ανίχνευσης ήχου οι ομάδες έρευνας και διάσωσης προσπαθούν να εντοπίσουν οποιονδήποτε ήχο που πιθανόν προέρχεται από εγκλωβισμένους επιζώντες.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!