Τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα


Ως τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να ενταχθούν στο σύστημα νομιμοποίησης και να επωφεληθούν από την έκπτωση 20% στο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος 4495/2017 του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο Γιώργος Σταθάκης δέχεται εισηγήσεις, κυρίως από την πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου, να δώσει παράταση στο ευνοϊκό καθεστώς πληρωμής, αλλά προς το παρόν δεν έχει συμφωνήσει, πιθανότατα γιατί ακολουθεί ένα εξάμηνο, ώς τις 8 Απριλίου 2019, μέσα στο οποίο οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση και να έχουν έκπτωση 10%.
Τα δύο επόμενα εξάμηνα, ώς τον Απρίλιο του 2020, θα γίνονται δεκτές αιτήσεις, αλλά με προσαύξηση του προστίμου κατά 10% έως και 20%, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής.
Να σημειωθεί ότι για να ενταχθεί ένα αυθαίρετο στις ελκυστικές εκπτώσεις αρκεί ο ιδιοκτήτης του να πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ, που είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με αυτό που ίσχυε με τους προηγούμενους νόμους.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο φαίνεται πως είναι πιο εύκολο, αφού σε σύνολο 244.735 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για πάνω από 44 χιλιάδες και από αυτές έχουν κλείσει σχεδόν 15 χιλιάδες.
Από τα στοιχεία που έδωσε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο προκύπτει ότι τα αυθαίρετα είναι χρυσοφόρα «φλέβα». Από το 2011 ώς το τέλος Σεπτεμβρίου ’18, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του έχουν δηλωθεί 1,073 εκατ. αυθαίρετα, πέρα από τις 800.000 παρανομιών σε ημιυπαίθριους και άλλους χώρους που έχουν κατασκευαστεί μέσα στο νόμιμο περίγραμμα μιας οικοδομής.
Εχουν επίσης μπει στα δημόσια ταμεία από παράβολα και πρόστιμα πάνω από 2,16 δισ. ευρώ! Το ποσό πλησιάζει τα προβλεπόμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ για το 2019.
Εχει όμως ενδιαφέρον και η «ακτινογραφία» των αυθαιρέτων, αφού από τα στοιχεία του ΤΕΕ αποκαλύπτεται ότι οι περισσότερες πολεοδομικές παρανομίες αφορούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν με νόμιμη άδεια και σε εντός σχεδίου περιοχές!
Συγκεκριμένα:
 Μόνον το 25% των δηλωθέντων αυθαιρέτων έχει κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων, το 75%, αφορά υπερβάσεις που έχουν γίνει στους όρους δόμησης. Η πρώτη κατηγορία επιβαρύνεται με μεγαλύτερα πρόστιμα και γι’ αυτό έχει καταβάλει το 28% των προστίμων και η δεύτερη το 72%.
 Τρεις στις 10 δηλώσεις αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά έχουν πληρώσει το 50% των προστίμων. Το 70% των δηλωθέντων αυθαιρέτων είναι σε εντός σχεδίου περιοχές.
Η εικόνα πάντως μπορεί να είναι παραπλανητική, δεδομένου ότι τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα κατά κανόνα ανήκουν σε χαμηλά εισοδήματα που δυσκολότερα μπορούν να επωμιστούν το κόστος της νομιμοποίησης, παρά τις εκπτώσεις και τις πολλές δόσεις. Είναι όμως βέβαιο ότι όσοι έχτισαν κάνοντας υπέρβαση των όρων που ισχύουν σε μια περιοχή έχουν αυξήσει την περιουσία τους, σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και νομοταγών πολιτών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει έμφαση στα νέα «εργαλεία» που θεσμοθέτησε για να κλείσουν τα «παραθυράκια» που ευνοούν την παρανομία και να διευκολύνουν τη νόμιμη δόμηση:
 Από τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης, που εξασφαλίζει διαφάνεια και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των σταδίων.
 Από τις 15 Ιουλίου είναι υποχρεωτική η αναγραφή των συντεταγμένων σε κάθε ακίνητο για το οποίο συντάσσεται συμβόλαιο. Οι βεβαιώσεις των τοπογραφικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ έχει θεσπιστεί από το 2013 και έως τώρα έχουν εκδοθεί περίπου 500 χιλιάδες εγκρίσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.).
Η επιχείρηση νομιμοποίησης μπορεί να ξεκίνησε πριν από μια επταετία, αλλά αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς τον τελευταίο χρόνο η Αττική θρήνησε δεκάδες θύματα από πλημμύρες και πυρκαγιές.
Δύο εθνικές τραγωδίες με κοινό παρονομαστή τα μπαζωμένα ρέματα, τις καταπατήσεις δασών και αιγιαλών που αποτελούν δημόσια περιουσία.
Τα αυθαίρετα που εκ των υστέρων εντοπίστηκαν στη Μάνδρα και στο Μάτι έδειξαν ότι οι παρανομίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον. Κοστίζουν όμως και ανθρώπινες ζωές...
Η απλή λογική λέει ότι υπάρχει αντίφαση, αλλά δεν δίνει απάντηση στο υπαρκτό και διαχρονικό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
Πρέπει πάντως να διευκρινιστεί ότι όλοι οι νόμοι τακτοποίησης που ψηφίστηκαν μετά το 2011 εξαιρούν ρητώς όσα βρίσκονται σε δάση, ρέματα, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
Επιχειρούν, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα το πετύχουν, την καταγραφή όλων των πολεοδομικών παρανομιών που έχουν ήδη γίνει και είναι θετικό ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!