Στη Βουλή των Σκοπίων η Συμφωνία των Πρεσπών


Κορυφώνεται η αγωνία στη γειτονική μας χώρα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να επιχειρεί να «σπάσει» την άρνηση της αντιπολίτευσης για την Συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας τέσσερις τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) αναζητεί τους βουλευτές που θα του εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία (2/3) απομακρύνοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Σκόπια, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος που μεταξύ άλλων:
Τις ανακοινώσεις των αποφάσεων έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης αρνούμενος να απαντήσει αν η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τους δέκα βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει η συμφωνία. Ωστόσο παραίνεσε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν με γνώμονα τη βούληση του λαού όπως αυτή εκφράστηκε από το δημοψήφισμα.
Οι τροπολογίες της κυβέρνησης Ζάεφ θα υποβληθούν στη Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής όπου η συζήτηση θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα θα γίνει σαφές εάν τα κυβερνητικά κόμματα έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 ψήφων.
Όπως αναφέρει το MIA επικαλούμενο πηγές από τη Βουλή, η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (VMRO) επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Αν ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας δεν κατορθώσει να βρει τις ψήφους που χρειάζεται, τότε όλα δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες στα Σκόπια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλες οι εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα μετατεθούν για πολύ αργότερα, ίσως προς το τέλος Απριλίου.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!