Ιταλικός «διχασμός» εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων


Τη στιγμή που η Κομισιόν επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ρώμη, έχοντας, πάντως, στείλει τελεσίγραφο στην Ιταλία, στο εσωτερικό της κυβέρνησης Σαλβίνι-Ντι Μάιο επικρατεί μεγάλος αναβρασμός με αφορμή τον προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της χώρας δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, ενώ το spead έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση είχαν έντονη αντιπαράθεση με αφορμή διάταξη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να προσφέρει αμνηστία σε όσους έχουν χρήματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού.
Από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό πως μια τέτοια διάταξη δίνει αμνηστία σε μέλη της μαφίας, υπήρξε έντονη αντίδραση με τον Λουίτζι ντι Μάιο να δηλώνει ότι δεν ήταν ενήμερος για αυτή τη διάταξη, αφήνοντας υπονοούμενα ότι προστέθηκε μετά και αφού ο ίδιος είχε δώσει την έγκρισή του στο προσχέδιο.
Απαντώντας ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, απάντησε σε υψηλούς τόνους σημειώνοντας πως ο ντι Μάιο γνώρισε και υπογραμμίζοντας ότι δεν του αρέσει να τον αποκαλούν ψεύτη.
Και οι δύο προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους αργότερα τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να πέσει για τη διάταξη αυτή».
Αύριο, Σάββατο, πάντως, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει ο Τζουζέπε Κόντε, καθώς η Ρώμη θα πρέπει να στείλει απάντηση στο τελεσίγραφο των Βρυξελλών μέχρι τη Δευτέρα.
Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Πιέρ Μοσκοβισί προσπάθησε σήμερα να ρίξει τους τόνους υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν θα παρέμβει στην οικονομική πολιτική της Ιταλίας, καλώντας οι όποιες διαφωνίες να λυθούν με «έξυπνο και ειλικρινή τρόπο».
Η ουσία, πάντως, είναι ότι οι Βρυξέλλες έχουν υπογραμμίσει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας και έχουν ήδη καλέσει τη Ρώμη να συμμορφωθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου.
Στη σκιά των εξελίξεων αυτών το ιταλικό χρηματιστήριο χτύπησε... κόκκινο και σήμερα, προκαλώντας τριγμούς και σε άλλα χρηματιστηριακά ιδρύματα, ενώ το spead αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.
Το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έφθασε σήμερα στο 3,71%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2013, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα χθεσινά αρνητικά μηνύματα από την Κομισιόν.
Μεγάλη ανησυχία, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι το spread έφθασε επίσης σε υψηλό πενταετίας ανεβαίνοντας στις 332 μονάδες.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!