Ομάδα εκτελεστών «εξαφάνισε» τον Κασόγκι


Συγκλονιστικές λεπτομέρειες φέρνουν στο φως τουρκικά ΜΜΕ, σχετικά με τις συνθήκες εξαφάνισης του 59χρονου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για το συμβάν, με την εφημερίδα Sabah να κατονομάζει 15 υπαλλήλους της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Ο Κασόγκι εθεάθη για τελευταία φορά να μπαίνει στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, με την Άγκυρα να ζητάει εξηγήσεις από τη Ριάντ, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών: Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, με το Ριάντ να χαρακτηρίζει ως «αβάσιμη» τη συγκεκριμένη πληροφορία.
Σύμφωνα με τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, στην ομάδα των 15 ατόμων που φέρονται να είναι αναμεμειγμένα με την υπόθεση, περιλαμβάνονται Σαουδάραβες αξιωματικοί ειδικών δυνάμεων, αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών, εθνικοί φρουροί, καθώς και ένας εμπειρογνώμονας της εγκληματολογίας. Ο τελευταίος ονομάζεται Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ-Τουμπαϊζι, είναι αντισυνταγματάρχης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας και -σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ- μετέβη στο σημείο για να σιγουρευθεί ότι η ομάδα του δεν θα άφηνε «ίχνη» πίσω της.
Την Τετάρτη, η τουρκική τηλεόραση προέβαλε βίντεο, βασισμένο σε κάμερες κλειστού κυκλώματος, που δείχνουν τον Κασόγκι να εισέρχεται στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Ένα μαύρο βαν είναι παρκαρισμένο κοντά στο προξενείο. Αργότερα, το βαν εισέρχεται στους χώρους του προξενείου και ακολούθως αποχωρεί για να εισέλθει στη συνέχεια -σύμφωνα με το 24 TV- στην παρακείμενη οικία του προξένου.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω ομάδα από τη Σαουδική Αραβία έφθασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν από περίπου μία εβδομάδα, σε δύο αεροσκάφη, εκ των οποίων το ένα προσγειώθηκε τα χαράματα και το δεύτερο το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του αεροδρομίου φέρεται να έλεγξαν όλες τις βαλίτσες και τα αντικείμενα που πήραν μαζί τους οι Σαουδάραβες, ωστόσο δεν διαπίστωσαν τίποτα το ύποπτο.

Οι έρευνες στρέφονται τώρα προς το υπόγειο γκαράζ του σπιτιού του προξένου της Σαουδικής Αραβίας, όπου πιστεύεται ότι πήγαν τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τον Κασόγκι, καθώς και προς το ρολόι της Apple που φορούσε ο δημοσιογράφος, το οποίο φέρεται να συνδέεται με το iPhone που είχε αφήσει στην αρραβωνιαστικιά του έξω από το προξενείο, αναζητώντας σχετικές πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να τονίζει ότι η χώρα του απαιτεί εξηγήσεις για το συμβάν από τη Σαουδική Αραβία και να υπογραμμίζει ότι συνεργάζεται στενά με την Τουρκία, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη.
Ο Τραμπ επικοινώνησε με την αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, την οποία, μάλιστα, προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον και ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, επικοινώνησαν με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον Κασόγκι.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!