Στις Βρυξέλλες παραπέμπει το Βερολίνο για τις συντάξεις


Τα ευρωπαϊκά όργανα είναι αρμόδια για θέματα του ελληνικού προϋπολογισμού σημειώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για θετικό νεύμα από το Βερολίνο στη μη περικοπή συντάξεων. Ουδέν σχόλιον από την καγκελαρία.
Σε γραπτή του απάντηση προς την Deutsche Welle ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας αρνείται να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται θετική στο να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
«Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες δηλώσεις της καγκελαρίου» αναφέρεται στη γραπτή απάντηση προς το γερμανικό δίκτυο, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου προσθέτει πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας. «Η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο ιδίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη» τονίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε «εικασίες» τα ελληνικά δημοσιεύματα και επισήμανε ότι την απόφαση δεν θα την λάβει η γερμανική κυβέρνηση, αλλά οι θεσμοί και το Eurogroup.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ακόμη ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα, κάτι που αναμένεται να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ η συζήτηση για τη μη περικοπή συντάξεων χαρακτηρίζεται αυτή τη στιγμή άστοχη, καθώς αναμένεται και ο έλεγχος του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.
Όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού 2019. Και ως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει η Κομισιόν να αποφασίσει κατά πόσο το σχέδιο είναι συμβατό με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
«Με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται πριν το Δεκέμβριο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου για τις συντάξεις» σημειώνει η Deutsche Welle.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέδειξε η «Καθημερινή» την Τετάρτη, επικαλούμενη πληροφορίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άνγκελα Μέρκελ είναι κοντά στο «ναι», αρκεί να πληρούνται δύο όροι: ο πρώτος να αποδειχθεί ότι παρά τη μη εφαρμογή του μέτρου επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και ο δεύτερος ότι δεν θα αποτελέσει η συγκεκριμένη εξαίρεση «αφετηρία» για μη εφαρμογή και άλλων μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!