Δεν πτοείται η Ιταλία από κριτικές και αξιολογήσεις


Εμμένει η Ιταλία στο σχέδιο προϋπολογισμού που έχει παρουσιάσει στην Κομισιόν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Το βράδυ του Σαββάτου, ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Τζοβάνι Τρία, να υπερασπιστεί το ιταλικό σχέδιο και να μιλήσει για την «ευρωστία» της ιταλικής οικονομίας.
«Το έλλειμμά μας, στην πραγματικότητα, είναι περιορισμένο», δήλωσε ο Τρία, σημειώνοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε, για το 2019, οικονομική ανάπτυξη του 1,4%, ενώ η τωρινή, ανέβασε το ποσοστό στο 1,5%».
«Οι επενδυτές που συνάντησα δεν ενδιαφέρονται για το σπρεντ, αλλά για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στην Ευρώπη», συμπλήρωσε, ενώ εκτίμησε ότι «οι αυξομειώσεις του σπρεντ εξαρτώνται από μια πολιτική αβεβαιότητα, από τη στιγμή που, στην Ιταλία, δεν υπάρχουν δημοσιονομικά στοιχεία ή οικονομική κρισιμότητα που να το δικαιολογεί».
Ο Τρία υποστήριξε επίσης ότι «οι τράπεζες της χώρας είναι ακόμη εύρωστες, σε θέση να περάσουν τα τεστ αντοχής» και ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν κίνδυνοι».
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση του outlook της ιταλικής οικονομίας, σε αρνητικό από σταθερό που ήταν προηγουμένως. Η S&P διατήρησε την κατάταξη «BBΒ» επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας εντός των επόμενων 24 μηνών εάν μια σειρά οικονομικών παραγόντων δεν βελτιωθούν.
Άμεση ήταν η αντίδραση αξιωματούχων της ιταλικής κυβέρνησης: ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν πήραν είδηση τη διεθνή κρίση; Στην Ιταλία δεν θα τιναχτούν στον αέρα ούτε οι τράπεζες ούτε οι επιχειρήσεις».
Από την πλευρά του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν μετρούν την ευημερία των πολιτών μιας χώρας», για να συμπληρώσει ότι «Προχωρούμε! Η αλλαγή έρχεται».
Όσο για τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε (που φέρεται να κρατά μία πιο μετριοπαθή στάση), δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «έχει εμπιστοσύνη ότι οι αγορές και οι διεθνείς θεσμοί θα κατανοήσουν τη χρησιμότητα των μέτρων που περιέχει ο προϋπολογισμός».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!