«Κόκκινη κάρτα» και τελεσίγραφο Ε.Ε. στη Ρώμη


Στο κενό φαίνεται πως έπεσε η επιχείρηση πειθούς από τον Ιταλό πρωθυπουργό προς τους ομολόγους του της Ε.Ε. για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Επιστολή-τελεσίγραφο, μέσω Μοσκοβισί, από τις Βρυξέλλες για συμμόρφωση μέχρι τη Δευτέρα. Τι απαντά στην Κομισιόν η Ρώμη.
Σύμφωνα με ανταπόκριση από το Γαλλικό Πρακτορείο, η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ιταλική κυβέρνηση κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου απόκλιση του προσχεδίου προϋπολογισμού από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Η απόκλιση αυτή φθάνει το 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 25 δισ. ευρώ.
Οι Βρυξέλλες δίνουν τελεσίγραφο στη Ρώμη να υποβάλει νέες παρατηρήσεις πριν από το «μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου», προκειμένου να υιοθετηθεί μία «επίσημη εκτίμηση», η οποία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, εκτιμάται ότι θα είναι αρνητική.
Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία θα πρέπει να ξαναγράψει το σχέδιο προϋπολογισμού μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του το Σάββατο με τον προϋπολογισμό στο επίκεντρο. Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόκλιση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ισχυρίζονται οι Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, η ιταλική La Stampa μετέδιδε ότι ο Επίτροπος Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη, κομίζει αρνητικά μηνύματα προς την ιταλική κυβέρνηση. Ο Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζιοβάνι Τρία.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιό τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί».
Στον Ευρωπαίο Επίτροπο απάντησε ο Ματέο Σαλβίνι δηλώνοντας «Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί. Mην μας ενοχλείτε και αφήστε μας να δουλέψουμε. Έχω την υποψία ότι θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φοβισμένη, άνεργη, θυμωμένη, η οποία να αναγκαστεί να γονατίσει, για να μας πάρουν τις μόνες μας υγιείς επιχειρήσεις».
Για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού τοποθετήθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «δεν έχουμε καμία αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Ιταλία» για να σημειώσει με νόημα «ο ιταλικός προϋπολογισμός θα εξεταστεί με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ελαστικότητα όπως όλες οι χώρες».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, όμως, πέρασε στη συνέχεια στο... παρασύνθημα τονίζοντας ότι η Ιταλία τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιήσει όλα τα «εργαλεία ελαστικότητας» του Συμφώνου Σταθερότητας και προσθέτοντας ότι η Επιτροπή κατηγορήθηκε για υπερβολική «γενναιοδωρία» απέναντι στη χώρα.
«Τώρα κάποιοι με τους οποίους μίλησα στο τηλέφωνο δεν θέλουν να δείξουμε κι άλλη ελαστικότητα», ανέφερε ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ιταλία δαπάνησε 30 δισ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής La Stampa ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας του.
Στο... μέτωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη La Stampa, το πρώτο όχι ήρθε από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του, αλλά και τη στήριξή του στην Κομισιόν.
Ο Κόντε απάντησε «Θέλουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και δεν δεχόμαστε προκαταλήψεις».
Η αρνητική τοποθέτηση του Μαρκ Ρούτε, όμως, δεν ήταν η μοναδική, καθώς ακόμη και ο Σεμπάστιαν Κουρτς (τον οποίο έχει περί πολλού ο Ματέο Σαλβίνι) δήλωσε ότι «τα υψηλά επίπεδα χρέους δεν είναι κίνδυνος μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη».
Σε αντίστοιχη γραμμή και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι «η πολιτική που ακολουθείται από τη δική μου κυβέρνηση είναι δημοσιονομική σταθερότητα. Το ίδιο κριτήριο πρέπει να ισχύσει για όλους».
Τέλος, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε ότι δεν είναι αρμόδιος να κρίνει τα προσχέδια του προϋπολογισμού σημειώνοντας ότι αυτό είναι στη δικαιοδοσία της Κομισιόν.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!