Σκόπια και Μόσχα διασταυρώνουν τα ξίφη τους


Απάντηση στις καταγγελίες της Μόσχας περί χρηματισμού και παρατυπιών στη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή των Σκοπίων δίνει το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σηκώνοντας το γάντι απέναντι στη Ρωσία. Το υπουργείο της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζει «ανυπόστατους και αναληθείς» τους ρωσικούς ισχυρισμούς.
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και τους χαρακτηρισμούς που περιλαμβάνονται στο σχόλιο του Τμήματος Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου, σχετικά με την ψήφιση, από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της πρότασης για να προχωρήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Τα Σκόπια επισημαίνουν ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας είναι εντελώς ανυπόστατοι και αναληθείς και κατηγορούν τη Μόσχα ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την διαδικασία και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με πλήρη σεβασμό όλων των δημοκρατικών αρχών και της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, έλαβαν απόφαση η οποία αντανακλά την επιθυμία που έχει διατυπώσει εδώ και δεκαετίες η Δημοκρατία της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως στρατηγικές προτεραιότητες για τις οποίες υπάρχει η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και αυτό είναι καλά γνωστό στους Ρώσους φίλους μας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι η χώρα παραμένει αφοσιωμένη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και να υποστηρίζει την «ανάπτυξη και την προώθηση των σχέσεων και με την Ρωσική Ομοσπονδία, στη βάση της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των λαών μας, του αμοιβαίου σεβασμού και του σεβασμού του δικαιώματος (που έχει η κάθε χώρα) να επιλέγει ελεύθερα και ανεξάρτητα το μέλλον της».
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα, στη χθεσινή της ανακοίνωση, υποστήριξε ότι «κλείδωσαν τους βουλευτές στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής, ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ βρισκόταν στο κτίριο της Βουλής και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε αυτή τη διαδικασία».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η Ρωσία «έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της» και προσέθεσε ότι «Η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στην ευρεία υποστήριξη του λαού, και όχι να διασπά την κοινωνία».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!