Ζωντανή η Συμφωνία των Πρεσπών, χρονοβόρα η διαδικασία


Χθες στα Σκόπια έγινε το πρώτο βήμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μετονομάσει τη χώρα σε «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ωστόσο, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της καθώς η διαδικασία που έπεται θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο.
Αν και η πρώτη ψηφοφορία -κατά την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ βρήκε τις 80 ψήφους που απαιτούνταν- θεωρείται η πιο κρίσιμη, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η τελική ψηφοφορία θα συγκεντρώσει και πάλι την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Όπως έγραφε πρόσφατα η «Εφ.Συν.» («Ο Ζάεφ στο κυνήγι της πλειοψηφίας», Νικόλας Ζηργάνος, 13.10.2018), στη δεύτερη φάση η κυβέρνηση θα φέρει μέσα σε δέκα ημέρες γραπτώς την ακριβή διατύπωση των τεσσάρων αλλαγών που εισηγείται. Θα εισαχθούν στη συνέχεια μία μία στις επιτροπές της Βουλής για τις συνταγματικές αλλαγές και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά και στην Ολομέλεια, όπου θα γίνει συζήτηση μέχρι τρεις ημέρες για κάθε τροπολογία.
Μετά οι επιτροπές θα κάνουν έκθεση που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διαρκέσει συνολικά το πολύ 30 ημέρες και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στην Ολομέλεια, όπου κάθε άρθρο, για να τροποποιηθεί, απαιτεί 61 θετικές ψήφους.
Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για τα σχέδια των τεσσάρων τροποποιήσεων, μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει όσο αποφασίσει το κοινοβούλιο. Όταν ολοκληρωθεί, ο εισηγητής (η κυβέρνηση) θα παρουσιάσει στην Ολομέλεια την έκθεση με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και τα τελικά σχέδια των τροπολογιών. Θα ακολουθήσει συζήτηση το πολύ 30 ημερών και η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία για κάθε άρθρο ξεχωριστά, όπου απαιτούνται και πάλι 80 θετικές ψήφοι για κάθε άρθρο.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση Ζάεφ θα έχει απέναντί της την εθνικιστική αξιωματική αντιπολίτευση που χθες συνεδρίασε εκτάκτως και διέγραψε πάραυτα τους βουλευτές της που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση.
Όπως δήλωσε ο ηγέτης τους, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, «οι συγκεκριμένοι βουλευτές ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών. Απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν μ' αυτό. Γι' αυτό η εκτελεστική επιτροπή τούς απέκλεισε από το κόμμα».
Σε κάποιους από αυτούς, πρόσθεσε ο ίδιος, υποσχέθηκαν αμνηστία (σ.σ. πρόκειται για βουλευτές που κατηγορούνται για υποκίνηση των βίαιων επεισοδίων στη Βουλή των Σκοπίων τον Απρίλιο 2017, όταν περίπου 200 εθνικιστές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο με αφορμή την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Bουλής). «Ίσως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.
Σε σημερινή επίσημη ανακοίνωσή του το VMRO σημειώνει ότι «αυτό που συνέβη χθες βράδυ στη Βουλή ήταν μια ντροπή που είδε όλος ο κόσμος» και υποστηρίζει ότι ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του έδειξαν ότι δεν δίνουν καμία σημασία στις δημοκρατικές αξίες και στη θέληση του λαού.
«Οι ευρωπαϊκές αξίες ενταφιάστηκαν χθες στη “Μακεδονία”», προστίθεται στην ανακοίνωση, με την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι οι θεσμοί, το κράτος και οι πολίτες εκβιάστηκαν και η Βουλή υποβαθμίστηκε σε κοινή λαϊκή αγορά, «όπου η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα της “Μακεδονίας” εκτέθηκαν όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες».
«Ο Ζάεφ απέδειξε στην κοινή γνώμη ότι δεν είναι δημοκράτης και θα τιμωρηθεί από τον ίδιο του τον λαό», καταλήγει το VMRO.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Balkan Insight, οι διαγραφέντες βουλευτές εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία θέτουν τέσσερις όρους για να συνεχίσουν να στηρίζουν την ψήφιση της Συμφωνίας: οι τρεις από αυτούς είναι η ανάγκη για πρόσθετες εγγυήσεις για τη μακεδονική ταυτότητα και η διασφάλιση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στο μέλλον, η Συμφωνία θα είναι άκυρη.
Ο τέταρτος όρος τους απαιτεί τον σχηματισμό επιτροπής στη Βουλή για την εθνική συμφιλίωση και συγχώρεση στο βαθιά διχασμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ο Ζόραν Ζάεφ -συνεχίζει το δημοσίευμα- ρωτήθηκε αν διαπραγματεύτηκε αμνηστία με τους συγκεκριμένους βουλευτές, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως λέγοντας «εγώ προσωπικά τους συγχωρώ όλους» και θυμίζοντας ότι στις αρχές της εβδομάδας είχε μιλήσει για συμφιλίωση σχετικά με τα επεισόδια του 2017, στα οποία είχε τραυματιστεί και ο ίδιος.
Στην ΠΓΔΜ θα βρεθεί τη Δευτέρα o βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Πάλμερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και την ηγεσία της αντιπολίτευσης.
«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούν τη χώρα τους», δήλωνε χθες o Μ. Πάλμερ από το Βελιγράδι, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στα Σκόπια.
«Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία», γράφει ο Guardian και χαρακτηρίζει τη χθεσινή ψηφοφορία ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη ενός αδιεξόδου με την Ελλάδα που κρατούσε δεκαετίες. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα στάδια που θα ακολουθήσουν, αλλά και στις αλληλοκατηγορίες Μόσχας - Ουάσινγκτον για το θέμα.
Για τη Wall Street Journal το πρώτο βήμα στη μακρά διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης έγινε εν μέσω κατηγοριών -που εκτοξεύονται από τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της συμφωνίας- για απειλές, εκβιασμούς και δωροδοκίες.
«Η “Μακεδονία” προχωρά με την αλλαγή ονόματος βοηθώντας την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», γράφουν οι New York Times και κάνουν λόγο για μια τεράστια νίκη της κυβέρνησης Ζάεφ και των δυτικών συμμάχων της.
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, οι σοσιαλδημοκράτες μόλις που κατόρθωσαν να κερδίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να ξεκινήσουν οι συνταγματικές αλλαγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα δημοσιεύματα αναφέρονται και στην Αθήνα, σχολιάζοντας τις διαφωνίες του Π. Καμμένου που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.
«Ο απολογισμός της θητείας Κοτζιά θα μείνει στην ιστορία και τη συνείδηση των Ελλήνων για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπι

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!