Αψιμαχίες στη Βουλή για τη διαχείριση του μεταναστευτικού


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ διεξήχθη τη Δευτέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, έπειτα από επερώτηση 73 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που αφορούσε τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να διατηρήσει το θέμα στο προσκήνιο της επικαιρότητας, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει κάποιο νέο στοιχείο και διατηρώντας ταυτόχρονα τη γνωστή ξενοφοβική του ατζέντα.
Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Ν.Δ. κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειμμα λογοδοσίας, ασκώντας σφοδρή κριτική στους συναρμόδιους υπουργούς και κάνοντας λόγο για  «άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης» των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και για «κακοδιαχείριση» των κονδυλίων.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για «πρωτοφανή διεθνή κριτική» προς την ελληνική κυβέρνηση, υποστήριξε ότι  δεν έχει γίνει κανένας διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός επί 3,5 χρόνια για τη στέγαση, τη σίτιση και την ασφάλεια των προσφύγων, και επισήμανε ότι μόνον τον τελευταίο μήνα ανανεώθηκαν σε τρία ΚΥΤ οι συμβάσεις για έναν μήνα ή 15 μέρες.
«Ως πότε θα συνεχίζεται το πάρτι σε βάρος ανθρώπων που χτυπάνε τη πόρτα μας, σε βάρος της δημόσιας εικόνας της χώρας, του ευρωπαϊκού και του εθνικού προϋπολογισμού και βέβαια δημιουργώντας συνθήκες για να εμφιλοχωρούν ακραίες φωνές στη συνείδηση των πολιτών που είναι φιλόξενοι απέναντι στους κατατρεγμένους και να δημιουργείται στους πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας;», ρώτησε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Σε ανάλογο ύφος κι ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος απευθυνόμενος στους κυβερνώντες είπε πως «Θα έρθει η στιγμή που θα λογοδοτήσετε και θα ελεγχθείτε για τις απευθείας αναθέσεις και την κακοδιαχείριση». Όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, δήλωσε: «Κουνάγατε το δάχτυλο για την Αμυγδαλέζα και τώρα έχετε εξευτελίσει τις ζωές των προσφύγων - μεταναστών στο όνομα ενός δήθεν ανθρωπισμού».
Το γάντι που πέταξαν οι βουλευτές της Ν.Δ. σήκωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κάλεσε τους βουλευτές της Ν.Δ. να ζητήσουν «συγγνώμη» επειδή «αφήσατε τη χώρα απροετοίμαστη, αλλά και για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζετε το ζήτημα σοβαρά, παρά μόνο με αντιπολιτευτικό μένος».
Παράλληλα, κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί στο θέμα των ανοιχτών συνόρων και της πολιτικής που εφαρμόζουν οι χώρες των Βαλκανίων και η Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι ο έλεγχος της διαχείρισης του προσφυγικού είναι και «καλοδεχούμενος», αλλά και «επιβεβλημένος».
«Ουδεμία κατασπατάληση έχει διαπιστωθεί» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας και υποστήριξε ότι για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά ευθύνονται οι ευρωπαϊκές πολιτικές.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χαρακτήρισε «προσβλητικό για τη νοημοσύνη των ανθρώπων» το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σκόπιμα την προσφυγική κρίση.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!