Ορθότερες αποφάσεις με μεσημεριανό υπνάκο


Είναι γνωστό ότι ο ύπνος αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα τόσο για τη διαμόρφωση της μνήμης, όσο και για την εδραίωση νέων πληροφοριών.
Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sleep Research εξέτασε την επίδραση του ύπνου μικρής διαρκείας στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες που αφορούν την ασυνείδητη κατάσταση. Επίσης, η μελέτη αυτή διερεύνησε με ποιο τρόπο ο καθημερινός υπνάκος επηρεάζει τη συνειδητή συμπεριφορά και την ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις νέες πληροφορίες.
Ο Liz Coulthard, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Bristol Medical School στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηγήθηκε της έρευνας αυτής και μαζί με τους συνεργάτες του, «στρατολόγησε» 16 εθελοντές που τελικά συμμετείχαν στη μελέτη.
Αρχικά οι ερευνητές παρουσίασαν στους δοκιμαζομένους πληροφορίες με μεγάλη ταχύτητα, ώστε οι τελευταίοι να μην έχουν επαρκή χρόνο να τις καταχωρήσουν συνειδητά στη μνήμη τους. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να ανταποκριθούν όταν έβλεπαν ένα κόκκινο ή ένα μπλε τετράγωνο σε μια οθόνη.
Μετά την εκτέλεση των παραπάνω δύο δοκιμασιών, οι συμμετέχοντες είτε παρέμειναν άγρυπνοι είτε κοιμόντουσαν για 90 ​​λεπτά. Στη συνέχεια, όλοι οι εθελοντές έκαναν και πάλι τις ίδιες δοκιμασίες.
Οι ερευνητές καταμέτρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων τόσο πριν όσο και μετά από τον υπνάκο, χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Όπως διαπιστώθηκε, ο σύντομος ύπνος βοήθησε στην επεξεργασία των πληροφοριών που αποκτήθηκαν ασυνείδητα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι πληροφορίες που «αντιλαμβανόμαστε» ασυνείδητα επεξεργάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και ότι ένας υπνάκος μπορεί τελικά να βοηθήσει στη λήψη ορθότερων αποφάσεων.
Τέλος, επισήμαναν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερο αριθμό δοκιμαζομένων, προκειμένου να επαληθευθούν τα παραπάνω συμπεράσματα, καθώς και να διευκρινιστεί ο μηχανισμός που υπάρχει πίσω από το παραπάνω φαινόμενο.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!