Φουρτούνα στην Ιταλία από τις διαμάχες με την Κομισιόν


Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων προκαλώντας κρύο ιδρώτα στον υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της γειτονικής μας χώρας που σε αντίθεση με τους Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο άφησε ανοικτό παράθυρο υποχώρησης στη κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων άγγιξαν την Τρίτη το 3,7% αλλά το βράδυ της ίδιας ημέρας αποκλιμακώθηκαν στο 3,5% λίγο πριν την συνεδρίαση της κυβέρνησης Κόντε στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η Ιταλικά οικονομία.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, επιχείρησε να διατηρήσει το κλίμα πόλωσης των προηγούμενων ημερών. «Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι ολίγοι κερδοσκόποι. Ξέρουμε ότι πρόκειται για το καλό των ιταλών και προχωρούμε με νηφαλιότητα και υπερηφάνεια», δήλωσε εισερχόμενος στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.
«Η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες. Αν γυρίσουμε πίσω θα αγνοήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους πολίτες», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.
Και οι δυο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης δεν έδειξαν διατεθειμένοι να αλλάξουν το σχέδιο του προϋπολογισμού, διατηρώντας στο 2,4% το έλλειμμα και για το 2019.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τη κοινή γνώμη υπογράμμισαν ότι θεωρούν απίθανο να φτάσει, το ιταλικό σπρεντ, τις τετρακόσιες μονάδες βάσης.
Ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, όμως, Πάολο Σαβόνα, λίγο νωρίτερα τόνισε ότι «αν το σπρεντ ξεφύγει, τότε θα πρέπει να αλλάξει ο κρατικός προϋπολογισμός». Παράλληλα, όμως, για να μην φτάσει τις τετρακόσιες μονάδες βάσης, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ιταλικά ομόλογα.
O πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι επενδυτές, όταν θα δουν τις λεπτομέρειες των κοινωνικών μέτρων ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται τη χώρα.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από την ιταλική κυβέρνηση -με εξαίρεση τον Σαβόνα- οι αγορές παραμένουν ανήσυχες από την τροχιά σύγκρουσης στην οποία βρίσκονται Ρώμη και Βρυξέλλες, ενώ η ομιλία του Τζιοβάνι Τρία σε επιτροπή της ιταλικής βουλής δεν έδειξε να ηρεμεί την κατάσταση.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με την Ευρώπη για να δείξει η κυβέρνησή του τους λόγους για τους οποίους ακολουθεί τη συγκεκριμένη στρατηγική, επαναλαμβάνοντας ότι οι στόχοι της κυβέρνησής του είναι εφικτοί και συνετοί.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!