«Εγώ ήμουν τυχερή και γλίτωσα»


Η Νάντια Μουράντ, μία κοπέλα που αιχμαλωτίστηκε από τον ISIS για να γίνει σκλάβα του σεξ, δραπέτευσε και έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας, είναι η φετινή κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης. Η 24χρονη Γιεζίντι είχε επισκεφθεί στο παρελθόν την Ελλάδα δύο φορές και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2018 to Denis Mukwege and Nadia Murad for their efforts to end the use of sexual violence as a weapon of war and armed conflict. #NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/LaICSbQXWM
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 5 Οκτωβρίου 2018
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ακαδημίας η νεαρή Γιεζίντι δήλωσε ότι αισθάνεται «απίστευτη τιμή και ταπεινότητα» για τη βράβευσή της.
Η Μουράντ, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι «Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όλους τους Γιαζίντι, με όλους τους Ιρακινούς, τους Κούρδους και με όλες τις μειονότητες και όλους τους επιζώντες της σεξουαλικής βίας σε όλον τον κόσμο».
Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών βρέθηκε στην Ελλάδα το 2015 στον απόηχο της τεράστιας προσφυγικής κρίσης, ενώ βρέθηκε ξανά στη χώρα μας και το 2016.
Τον Δεκέμβρη του 2015 η Νάντια Μουράντ είχε συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο περιέγραψε τη φρίκη που έζησε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.
«Εγώ είχα την τύχη να γλιτώσω, από τις δυνάμεις του Daesh (ISIS) μεταξύ των χιλιάδων κοριτσιών που είχαν απαχθεί. Το Daesh επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδιά. Τους πήραν στα στρατόπεδά τους, στις βάσεις τους στη Μοσούλη στην Συρία και αλλού και μας οδήγησαν προς τους πολεμιστές σε διάφορα σημεία. Κάθε μέρα μας πωλούσαν σε άνδρες του Daesh είτε της Συρίας είτε του Ιράκ. Εγώ δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες , αλλά με πήρανε πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες του Daesh» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Τον Μάρτιο του 2016 η ακτιβίστρια επέστρεψε στη χώρα μας για να δει με τα δικά της μάτια την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ειδομένη και τον Πειραιά.
Κατά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα είχε εκφράσει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά και την ίδια τη χώρα η οποία είχε σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της άνευ προηγουμένου κρίσης.
Η Νάντια Μουράντ ήταν μόλις 21 ετών όταν βρέθηκε στη δίνη του πολέμου και την απόπειρα γενοκτονίας κατά των Γιεζίντι από το Ισλαμικό Κράτος.
Τον Αύγουστο του 2014 μέλη του ISIS εισέβαλαν στο χωριό της στο Ιράκ και αφού εκτέλεσαν όλους τους άνδρες μετέφεραν τα γυναικόπαιδα στη Μοσούλη. Εκεί τις αντάλλαξαν ως «δώρα», ενώ η Νάντια βασανίστηκε, προσπάθησε να δραπετεύσει και τελικά συνελήφθη.
Μετά από τρεις μήνες όπου υπέστη φρικτή σεξουαλική κακοποίηση κατάφερε να αποδράσει και να διαφύγει στη Γερμανία όπου της δόθηκε ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.
Στις 16 Δεκεμβρίου παρουσιάσθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου και διηγήθηκε λεπτομερώς τις τρομακτικές εμπειρίες που υπέστη για τρεις μήνες στα χέρια των τζιχαντιστών, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις αυτές εναντίον της κοινότητάς της ως στοχοποιημένη «γενοκτονία». Ζήτησε από τον Οργανισμό να βοηθήσει τις χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που παραμένουν αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!