Κυβερνητική πρωτοβουλία για τα «κόκκινα δάνεια»


Τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού εργαλείου για καλύτερη διαχείριση και μείωση των «κόκκινων δανείων» εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Η ανακοίνωση έρχεται μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που έκανε λόγο για σχέδιο δημιουργίας «bad bank», αλλά και στον απόηχο των πιέσεων που δέχθηκε το Χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση διερευνά, μετά και από πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού μηχανισμού, ενός Asset Protection Scheme (APS), το οποίο θα αποτελεί ένα από τα κομμάτια της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Ουσιαστικά, θα δημιουργηθούν τα λεγόμενα «οχήματα ειδικού σκοπού» όπου θα τοποθετούνται τα κόκκινα δάνεια, τα οποία θα αφαιρούνται από τον ισολογισμό των τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει, εν μέρει, σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα εξετάζει σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν πιο γρήγορα τα «κακά δάνεια».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου τα SPV (Οχήματα Ειδικού Σκοπού) θα εκδίδουν ομόλογα διαπραγματεύσιμα και θα πωλούνται στους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Αντώνη Λιάκου, του προέδρου του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση.
Βασικό αντικείμενο ήταν η περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Χθες, στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων προς τις τραπεζικές μετοχές, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης το Χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο σήμερα καλύπτοντας εν μέρει κάποιες από τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν «ράλι» με τον τραπεζικό δείκτη να κάνει άλμα 8,31%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +1,43%, στις 676,36 μονάδες. με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 91 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,45%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς +9;23%, της Εθνικής +8,97%, της Eurobank +8,57% και της Alpha Bank +7,63%.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική, με 27.936.208 και 13.761.295 μετοχές αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 23,177 εκατ, και η Eurobank με 16,187 εκατ.
Η απόδοση, πάντως, του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε στο 4,51% σημειώνοντας άνοδο 2,5%, ενώ η απόδοση του πενταετούς σκαρφάλωσε στο 3,59%.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!