Πέταξε το γάντι στον Μητσοτάκη για τα μυστικά κονδύλια


Χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στον Πάνο Καμμένο που πρώτος ανακίνησε θέμα διαχείρισης μυστικών κονδυλίων στο υπ. Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών και επιτέθηκε στον αντιπολιτευτικό Τύπο, λέγοντας ότι επιδιώκει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς αδιαφάνειας.
Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά πέρασε ο νόμος που αφορά τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου και με τον οποίο «μπορέσαμε να βάλουμε μια τάξη στη γενικευμένη αταξία προηγούμενων ετών».
Θυμίζοντας ότι ήταν ο ίδιος που από τα έδρανα της αντιπολίτευσης το 2011 είχε αναδείξει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία γινόταν παντελώς εκτός πλαισίου ελέγχου και θεσμικής διαφάνειας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του ότι «όχι μόνο μειώσαμε τον απόλυτο αριθμό -πέντε με έξι φορές μικρότερο- αλλά κυρίως δημιουργήσαμε πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης».
«Δεν υπάρχει πια αυτή η αλόγιστη χρήση ειδικών κονδυλίων όπου χωρίς υπογραφή εντολέα -αυτό είχα καταγγείλει το 2011- και σε μαύρες σακούλες φεύγανε χρήματα δεξιά και αριστερά», εξήγησε.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα από μερίδα του αντιπολιτευτικού Τύπου, έκανε λόγο για «άθλια πρωτοσέλιδα με ψευδή προφανώς στοιχεία» που, όπως είπε, «στοχεύουν στο να πλήξουν αυτή τη διαδικασία διαφάνειας, να πλήξουν πολιτικά την κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική, αλλά πλήττουν τη χώρα».
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της εξωτερικής πολιτικής και της Ελλάδας σε μια περίοδο που αυτό αναβαθμίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «και κυρίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε όποιο από τα δύο γραφεία, είτε στο Μαξίμου είτε στο υπουργείο Εξωτερικών, να τον ενημερώσω ευρώ προς ευρώ».
Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «αθλιότητες» τη συζήτηση περί απόρρητων κονδυλίων και επισήμανε ότι «δείχνουν ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμα της ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα και η δημοκρατική ευαισθησία. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά είναι σαν να δίνουν ανθρώπους ή σαν να λένε σε τρίτες χώρες "μη συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας δώσουν στο τέλος στη δημοσιότητα, θα σας εκθέσουν, θα σας βάλουν σε κινδύνους". Είναι άθλιοι αυτοί που το κάνουν».
Στο σημείο αυτό σημείωσε: «Ποιος θα μας εμπιστευθεί αν δεν επιδείξουμε σοβαρότητα συνολικά, όπως επιδείξαμε, και είμαι ευτυχής, εμείς εδώ στο υπουργείο; Διότι αυτό το ζήτημα είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα κι ευθύνη, η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει με την αίσθηση κάποιων ότι μπορεί να τα δίνουμε όλα και να τ' απαξιώνουμε όλα διότι έτσι μας βολεύει».
Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία αξιοποιώντας όσα είπε ο υπουργός Άμυνας άδραξε την ευκαιρία και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το θέμα των ειδικών κονδυλίων προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου (βλ. «Αντιπαράθεση Ν.Δ. - κυβέρνησης για τα μυστικά κονδύλια», 19.10.2018), ενώ σε σημερινή συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Θεοδωράκης καλεί τον Π. Καμμένο να δώσει εξηγήσεις για τα μυστικά κονδύλια του υπ. Εθνικής Άμυνας.
«Ο απολογισμός της θητείας Κοτζιά θα μείνει στην ιστορία και τη συνείδηση των Ελλήνων για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπι

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!