«Αυτοδιάθεση ή ρίχνουμε την κυβέρνηση»


Τελεσίγραφο ενός μήνα προς τον Ισπανό πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος της Καταλονίας απειλώντας πως θα ρίξει την εύθραυστη κυβέρνησή του. Οι Καταλανοί ζητούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτοδιάθεσης, απειλώντας να άρουν τη στήριξή του προς την ισπανική κυβέρνηση.
Ο Κίμ Τόρρα, μιλώντας στο καταλανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι «Εάν δεν συμφωνηθεί ένας μηχανισμός για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ».
Το καταλανικό τελεσίγραφο έρχεται μία ημέρα μετά την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2017, το οποίο έφερε την Καταλονία σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση Ραχόι, η οποία απάντησε με σκληρά μέτρα καταστολής, συλλήψεις, φυλακίσεις και άρση της αυτονομίας της περιοχής.
Εν τω μεταξύ το Καταλανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας σύμφωνα με την οποία απομακρύνονταν από τις θέσεις τους ο Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πέντε πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Η καταλανική βουλή πέρασε και ένα ψήφισμα με το οποίο επιτρέπει στα έξι μέλη του Κοινοβουλίου, που είτε έχουν φύγει από την Ισπανία είτε είναι στη φυλακή, να μεταφέρουν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν σε άλλο μέρος του κόμματός τους.
Έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα Βαρκελώνη και Μαδρίτη οδηγούνται ξανά σε τροχιά σύγκρουσης, ενώ, χθες η αστυνομία επιτέθηκε σε πλήθος διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο για να γιορτάσουν την επέτειο του δημοψηφίσματος.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!