Καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά


Προς οριστική κατάργηση βαίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, που δέχονται και το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές όχι μόνο είναι αρνητικοί σε μια νέα εξάμηνη παράταση του μέτρου, αλλά επιπροσθέτως συνέστησαν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια από την πλευρά της που θα μπορούσε να ληφθεί ως μονομερής.
Αλλωστε νωπή είναι ακόμη στο οικονομικό επιτελείο η εμπειρία του περασμένου Ιουνίου, όπου η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον ESM μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της Αθήνας να διατηρήσει μειωμένους για ακόμη έξι μήνες τους συντελεστές ΦΠΑ στα προαναφερθέντα νησιά.
Μολονότι η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια, τα ρίσκα για την ίδια παραμένουν. Στη φάση στην οποία βρίσκεται μια ενέργεια ανάλογη με αυτήν του περασμένου Ιουνίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή των πρώτων χρημάτων από τα ANFAs ύψους 600 εκατ. ευρώ, που αν δεν υπάρξει άλλο εμπόδιο κανονικά είναι να εκταμιευτούν μέσα στον Δεκέμβριο.
Χωρίς το «πράσινο φως» από το Eurogroup, όπου η Γερμανία έχει τον έλεγχο των αποφάσεων, τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στη χώρα μας.
Εξάλλου μια πιο προσεκτική ματιά τόσο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου όσο και σε αυτό που κατέθεσε ο Γιώργος Χουλιαράκης στην Κομισιόν επιβεβαιώνει την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο μέτρο.
Ειδικά στο σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες και στο οποίο περιγράφονται τα αντίμετρα που είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει από το 2019 (όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες και η χορήγηση επιδόματος στέγασης) δεν περιλαμβάνεται η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.
Με την κυβέρνηση να έχει επενδύσει πολιτικά στο θέμα της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις δίνοντας έτσι προτεραιότητα στις συζητήσεις που διεξάγει με τους Ευρωπαίους εταίρους, το καθεστώς του ΦΠΑ στα πέντε νησιά έχει σχεδόν μπει στο περιθώριο.
Αλλωστε έχει ήδη ενεργοποιηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά.
Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.
Πιο συγκεκριμένα, αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή κάποια ανατροπή, από την 1η Ιανουαρίου 2019 στα 5 νησιά:

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!