Ιστορική μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή της γειτονικής χώρας, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ζάεφ αναζητούσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 (από τους συνολικά 120) βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης αναθεώρησης. Τριάντα εννέα βουλευτές ψήφισαν κατά. Μετά την ηλεκτρονική, ακολούθησε και ονομαστική ψηφοφορία.
Σημειώνεται ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή. Συνεπώς, υπέρ της αναθεώρησης ψήφισαν και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Σε πανηγυρικό τόνο οι πρώτες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφhttps://t.co/KO7JPEIYrf
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 19 Οκτωβρίου 2018
Ικανοποίηση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την ψηφοφορία στην ΠΓΔΜhttps://t.co/3UbJBIrRvS
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 19 Οκτωβρίου 2018
Το κλίμα το βράδυ της Παρασκευής, ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Μάλιστα, έξω από το κοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν εθνικιστές, οι οποίοι είχαν απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς ήταν διάχυτη η ανησυχία για σοβαρά επεισόδια. 
Ο γενικός γραμματέας του ηγετικού κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιάνουσεφ, δήλωσε αργά το βράδυ ότι οι βουλευτές εκβιάζονται να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, την ώρα που έξω από το κοινοβούλιο βρίσκονται «τύποι με ξυρισμένα κεφάλια».
«Η Βουλή απόψε θυμίζει λαϊκή αγορά και αίθουσα εκβιασμών. Εμπορεύονται την ελευθερία, δίνουν υποσχέσεις με αντάλλαγμα την υπακοή, εκφοβίζουν τις οικογένειες των βουλευτών για να ψηφίσουν. Η Βουλή είναι περικυκλωμένη από τύπους με ξυρισμένα κεφάλια, γνωστούς στον υπόκοσμο. Σε ένα μέλος της Βουλής προσέφεραν ένα εκατομμύριο ευρώ για να ψηφίσει, σε άλλον 250.000 και σε άλλον 2 εκατομμύρια. Ολες αυτές οι προσφορές έχουν απορριφθεί», ισχυρίστηκε ο Γιάνουσεφ, χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα των βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που η πρόταση δεν λάμβανε 80 θετικές ψήφους, τότε θα σταματούσε αμέσως η επιχείρηση αναθεώρησης του Συντάγματος και η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρότεινε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Νωρίτερα, το VMRO είχε εκδώσει ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «για το κόμμα η συνεδρίαση έχει λήξει» και ισχυριζόμενο ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως οι συνεδριάσεις διαρκούν μέχρι τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), εκτός κι εάν ο πρόεδρος της Βουλής ανακοινώσει εγγράφως άλλη απόφαση.
«Δεν είχαμε λάβει τέτοια ανακοίνωση μέχρι τις 6:30 κι επομένως θεωρούμε ότι αυτή η συνεδρίαση έχει λήξει. Η ομάδα βουλευτών του VMRO παροτρύνει τους θεσμούς, ειδικά το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, να ερευνήσει τις πληροφορίες στα ΜΜΕ ότι ορισμένοι βουλευτές εκβιάστηκαν, απειλήθηκαν και δωροδοκήθηκαν για να επηρεαστεί η ψήφος τους», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.
Μετά τη μεγάλη νίκη και εντός του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος.
Θα χρειαστεί, όμως, να περάσει από ακόμη δύο ψηφοφορίες, με τη διαδικασία να αναμένεται να κρατήσει περίπου τρεις μήνες. Στην πρώτη ψηφοφορία θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία, την οποία έχει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ενώ στη δεύτερη και τελευταία -που θα δώσει την τελική έγκριση για την τροποποίηση του Συντάγματος- θα χρειαστεί ξανά την απόλυτη πλειοψηφία.
Εκτιμάται, όμως, ότι από τη στιγμή που βρήκε σήμερα τις 80 ψήφους οι ισορροπίες δεν θα αλλάξουν κατά την τελευταία και οριστική ψηφοφορία.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!