«Πέρασε» το ν/σ για το «πόθεν έσχες» - Τι αλλάζει για τους υπόχρεους


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τροποποιεί τη νομοθεσία αναφορικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πέρασε» από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. 
Με το νομοσχέδιο διευρύνεται ο κύκλος των υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, με τη συμπερίληψη των εν διαστάσει συζύγων και εκείνων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, καθιερώνεται υποχρέωση δήλωσης μετρητών, εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ και τιμαλφών εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου όλα τα κόμματα δήλωσαν «ναι» με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή που ψήφισε «παρών».
«Το παρόν νομοσχέδιο, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών και τα κινητά μεγάλης αξίας, αύξησε σημαντικά τα ποσά πάνω από τα οποία στις προαναφερόμενες περιπτώσεις οι υπόχρεοι έχουν υποχρέωση δηλώσεως. Η ρύθμιση αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη, όχι μόνο με τα διεθνή πρότυπα διαφάνειας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με την κοινή λογική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και επισήμανε ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία υποχρεώνει τους φορολογουμένους να δηλώνουν κάθε κτήση κινητού, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 10.000 «χωρίς κανείς να διανοηθεί να ισχυριστεί ότι η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική». Υπογράμμισε επίσης ότι όλοι κατανοούν πως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος γίνεται συνήθως με μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος και με αγορά έργων τέχνης, πολυτίμων λίθων, κοσμημάτων.
Στο σχέδιο νόμου ενσωματώθηκε και η τροπολογία με την οποία παρατείνεται κατά ένα έτος η εφαρμογή των διατάξεων (σ.σ. οι καλούμενες διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου) για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων που έχουν εκτίσει μέρος της ποινής, με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Υπέρ της παράτασης του νόμου αποσυμφόρησης των φυλακών με τους όρους που σημειώνονται στη ρύθμιση Καλογήρου και με δεδομένο ότι δεν έχουν «ξεφύγει» τα ποσοστά αποσυμφόρησης, τάχθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.
Ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε του αποσυμφορητικού νόμου, επισημαίνοντας πως από τα 10.000 άτομα που απολύθηκαν από τις φυλακές τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια οι περιπτώσεις που απασχόλησαν τον Τύπο ως σοβαρές περιπτώσεις εγκληματικότητας και βίας δεν είναι πάνω από δέκα, δηλαδή ένα ποσοστό όχι απλώς μικρό αλλά μηδαμινό.
Δεκτή έγινε και η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στην αποποινικοποίηση του εγκλήματος της επαιτείας, το οποίο προβλέπεται ως πταίσμα στο άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!