Μηνύματα για πειθαρχία στην Ιταλία πριν το Eurogroup


Ψυχραιμία συνέστησε στους ομολόγους του στην Ευρωζώνη ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, προσερχόμενος το απόγευμα της Δευτέρας στη σύνοδο του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Η ανακοίνωση του σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει μεγάλες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να ωθήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι δέσμευσης για 1,6% απ' την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης αλλά και αναταράξεις στις αγορές. Την Παρασκευή το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με σημαντικές απώλειες, συμπαρασύροντας και τα ελληνικά ομόλογα. Ειδικότερα, το δεκαετές ελληνικό ομόλογο από 4,95 την Πέμπτη ανέβηκε στο 4,15 την Παρασκευή και στα ίδια επίπεδα κινείτο κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Όσο για το ιταλικό ομόλογο σήμερα, Δευτέρα, ανέβαινε κατά 15 μονάδες βάσης.
Επισήμως η σημερινή συνάντηση των 19 υπουργών Οικονομικών θα έχει στο επίκεντρο τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όπως επίσης την ανάπτυξη, την ανεργία και μέτρα για τη θωράκιση των εθνικών οικονομιών. Στο περιθώριο, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι η Ιταλία θα είναι αυτή που θα απασχολήσει έντονα το Eurogroup.
«Η Ιταλία δεν είναι στην ατζέντα. Φυσικά όλοι έχουμε ερωτήσεις και περιμένουμε για απαντήσεις», δήλωσε προσερχόμενος ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
«Βλέπω τον Τρία με εποικοδομητικό πνεύμα, καθώς δεν είναι στο συμφέρον της Κομισιόν να δημιουργηθεί μια κρίση με την Ιταλία, αλλά οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
«Αυτοί οι κανόνες είναι οι ίδιοι για κάθε κράτος, επειδή το μέλλον μας συνδέεται», δήλωσε προσερχόμενος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Εκ πρώτης όψεως τα σχέδια του προϋπολογισμού δεν δείχνουν συμβατά με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας», σχολίασε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.



Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!