Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία για τους S-400


Ουάσιγκτον και Άγκυρα συνεχίζουν τη διαμάχη τους σχετικά με το θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας, με αιχμή του δόρατος το ρωσικό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Χθες (Πέμπτη) ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η Άγκυρα προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό για την εγκατάσταση του εν λόγω ρωσικού συστήματος, η οποία θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο του 2019. Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, εξειδικευμένο προσωπικό πρόκειται να σταλεί στη Ρωσία, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση.
Η αγορά από την Τουρκία των S-400, τα οποία δεν είναι συμβατά με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, έχει προβληματίσει τις χώρες της συμμαχίας, οι οποίες είναι ήδη επιφυλακτικές σχετικά με την παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ξεκάθαρα τον εκνευρισμό τους για τη στάση που κρατά η Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα.
Από την πλευρά της η Τουρκία έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν συνεργάστηκαν μαζί της στις προσπάθειές της να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες, ενώ ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει πως οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένουν ισχυρές, αλλά κι ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει αμυντικές συμφωνίες και με άλλες χώρες.
Σήμερα (Παρασκευή), η Ουάσιγκτον πέρασε στην αντεπίθεση και απείλησε την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων αλλά και με επιπτώσεις στο εμπόριο στρατιωτικού εξοπλισμού. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την επιβολή του ειδικού νόμου CAATSA για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.
«Η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργοποιήσει δράσεις στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω της Επιβολής Κυρώσεων (CAATSA) και να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Τουρκία σε όλο το φάσμα του αμυντικού εμπορίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια της Τουρκίας και για την ικανότητα της Τουρκίας να αμυνθεί», εκφράζοντας παράλληλα τις «πολύ σοβαρές ανησυχίες» του για τα σχέδια της Άγκυρας σχετικά με την απόκτηση των S-400.
Αιτιολογώντας τις αντιρρήσεις τους, η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για ζητήματα διαλειτουργικότητας των ρωσικών S-400 με τα υπόλοιπα ΝΑΤΟϊκά συστήματα, καθώς και για τον φόβο μεταφοράς τεχνογνωσίας που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω αναφορά του αμερικανικού ΥΠ.ΕΞ.:
Είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν πληροί αυτό το πρότυπο. Τέτοιες προμήθειες είναι ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (resilience) μέσω της προσπάθειας αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαρτήσεων από παλιό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!