Εξηγήσεις για τις επαφές Σπυράκη - Ζάεφ ζητάει το Μαξίμου UPD


Εξηγήσεις από τη Ν.Δ. για τις αποκαλύψεις της FAZ σχετικά με τις συναντήσεις της Μ. Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ ζητάει το Μέγαρο Μαξίμου ● Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κάνει λόγο για μία συνάντηση που έγινε τυχαία την ώρα που έπαιρνε καφέ στο Ευρωκοινοβούλιο ● Τι αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ●  Πώς σχολιάζουν Νικήτας Κακλαμάνης και Ράνια Σβίγγου.
«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κ. Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη, με τον κ. Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας για δύο άγνωστες συναντήσεις της εκπροσώπου της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
«Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:
«Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του».
«Ο κ. Μητσοτάκης και η "ειδική απεσταλμένη" του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ», σημειώνει επίσης και θέτει τα εξής ερωτήματα:
Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;
► Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;
► Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη;
►  Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;
«Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής... », καταλήγει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Για τις συναντήσεις Σπυράκη - Ζάεφ η FAZ επικαλείται έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων των πολιτικών αρχηγών στη γειτονική χώρα.
Το δημοσίευμα υπογράφει ο δημοσιογράφος Michael Martens που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν την Πειραιώς, όταν αποκάλυψε παρασκηνιακές συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, στις οποίες ο πρόεδρος της Ν.Δ. φερόταν να έχει δεσμευτεί ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακυρώσει μια συμφωνία για το Μακεδονικό (βλ. «Διαψεύδει... επιβεβαιώνοντας», «Εφ.Συν.», 19.06.2018).
Οι νέες αποκαλύψεις του αρθρογράφου αφορούν και πάλι το Μακεδονικό και σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ έγινε «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» τον Δεκέμβριο του 2017.
Για τη συνάντηση αυτή η FAZ σημειώνει:
«Εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε, το συντηρητικό–εθνικιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.
(...) Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά συνομιλίες στην ΠΓΔΜ αποδεικνύεται παρασκηνιακά. Όπως δηλώνει ο Ζάεφ, ο Μητσοτάκης τού είχε στείλει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό».
Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 19 Μαΐου 2018 -στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Γκ. Ιβάνοφ, ο υπ. Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, η υπ. Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρ. Μίτσκοσκι- ο Ζόραν Ζάεφ τούς ενημερώνει ότι είχε ακόμα μία συνάντηση με τη Μαρία Σπυράκη στις Βρυξέλλες.
Για τη δεύτερη αυτή συνάντηση -όπως προκύπτει από τη 19σέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της ΠΓΔΜ την οποία επικαλείται η FAZ- ο Ζάεφ υποστηρίζει ότι «η εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη τού μετέφερε τα χαιρετίσματά του και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της Ν.Δ., που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυρία Σπυράκη φέρεται να έχει συναντηθεί μόνο μία φορά, τον Δεκέμβριο, με τον κύριο Ζάεφ στις Βρυξέλλες, όπου του μετέφερε τη θέση της Ν.Δ. για το θέμα της συμφωνίας.
Η ίδια η κυρία Σπυράκη σχολιάζοντας χθες το δημοσίευμα είπε τα εξής: «Εγκαίρως και χωρίς περιστροφές εξηγήσαμε ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τον συμβιβασμό που προωθούσε ο κ. Τσίπρας με ακριβώς το ίδιο λεξιλόγιο εντός και εκτός Ελλάδας σε όλους τους συνομιλητές μας, ξεκινώντας από τους Ευρωπαίους».
Σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 η εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ έγινε τυχαία, «πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το Ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο» και σημείωσε ότι δεν υπήρξε δεύτερη.

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη. Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές. Με ρώτησε "τι θα κάνετε;" του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ.
Όσο για το γιατί δεν έγινε γνωστή η συνάντηση, η κ. Σπυράκη απάντησε: «Ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες (...) Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ. στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς».
«Το ότι συναντήθηκε η κυρία Σπυράκη με τον κύριο Ζάεφ δεν είναι κακό. Όταν μιλάμε για αντιπολίτευση δεν υπάρχει θέμα μυστικής διπλωματίας. Εγώ θα το είχα δημοσιοποιήσει. Από άποψη τακτικής θα ήταν προτιμότερο», σχολίασε σχετικά (στο ραδιόφωνο του News 24/7) ο «γαλάζιος» βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.
Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τις εξηγήσεις που έδωσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ.:
Σύμφωνα με την πολύ"πειστική" εξήγηση της κ.Σπυράκη, δεν είναι να βγαίνεις ούτε για καφέ στις Βρυξέλλες αν είσαι στη ΝΔ. Εκεί που περπατάς μπορεί να πέσει πάνω σου και κανένας Ζαεφ κι άντε να του εξηγήσεις τη θέση του κόμματος σου για την ονομασία της FYROM...
— Ράνια Σβίγκου (@rania_sv) 2 Οκτωβρίου 2018

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!